Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008

Η επωνυμία στο διαδίκτυο εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και επιδιώξεις.

Είμαι από τους παλαιούς χρήστες τους διαδικτύου, για τους γνωρίζοντας από εποχής compulink και βάλε πίσω, αρχές 1994 - αρχίζοντας με msdos σε έναν Commodore 128D / 64 το 1989.στα πρώτα ηλεκτρονικά βήματα μου - σε ένα κόσμο σχεδόν μαγικό και πολλά υποσχόμενο για ένα καλύτερο αύριο.

Είναι πολλές οι φορές - που λόγω παρορμητικού χαρακτήρα - ξεπέρασα κάποιες προσωπικές μου Αρχές, οι αρχές για την ανωνυμία στο διαδίκτυο, χάριν της ηδικής μου ηθικής δικαιοσύνης . Δεν μετάνιωσα για ότι έπραξα σε αυτή τη διαδρομή, μάλλον σοφότερος έγινα γιατί επανήλθα ενσυνείδητα στην αίγλη της ανωνυμίας, διδασκόμενος από κάποιες επιπόλαιες επιλογές, που εκ των υστέρων ανεδείχθησαν εσφαλμένες.

Ήταν οι στιγμές που για λόγους όπως απαιτούν σήμερα ήταν η επωνυμία. Οι εγγραφές που έγιναν σε επώνυμες αναρτήσεις μου, έχασαν την πρώτη τους νιότη και δροσιά, την ελεύθερη έκφραση και ανιδιοτέλεια.

Οι επώνυμες αναρτήσεις στρογγυλεύουν την έκφραση, την ωραιοποιούν για να εναρμονίζονται με τον υποκριτικό καθωσπρεπισμό της καθημερινότητας, την αλλοιώνουν για να συνάδει με το ψαλιδισμένο μέσο όρο της απαίδευτης κοινωνίας μας.

Είμαι σήμερα, μετά και από τα τελευταία τεκταινόμενα του ενορχηστρωμένου φιμώματος της ελεύθερης έκφρασης, υπέρ της ανώνυμης έκφρασης και διατήρησης της στο τελευταίο αποκούμπι του ανώνυμου χρήστη.

Κάτω τα χέρια από την ελεύθερη έκφραση των ανωνύμων εκφραστών της κοινωνίας μας.

Κάτω τα χέρια σας εσείς οι βαρύγδουποι κυβερνητικοί διαχειριστές και διαπλεκόμενοι τηλεσταρς, εξουσιαστές των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Αφήστε τον ανώνυμο χρήστη στη ανώνυμη ιδιότητα του και στην ελεύθερη προσωπικότητα του. Η δήθεν επωνυμία σηκώνει πολύ συζήτηση και δεν πρέπει να διαπραγματεύεται από τους υποψιασμένους διαδικτυακούς χρήστες.

Η Ανωνυμία δεν υπάρχει ως ασυδοσία, αλλά αποτελεί δικαίωμα και επιλογή. Κάθε παράνομη καταγραφή ή υβριστική ανάρτηση καταγράφεται και είναι επώνυμη με το ηλεκτρονικό ίχνος του IP, κάθε άλλη ερμηνεία είναι εκ του πονηρού.

Από τις πρώτες επαφές μου στο "anonymous ftp", όπου κατά τη σύνδεση µας στο σύστηµα, δίναμε ως login τη λέξη anonymous, και ως password, την ηλεκτρονική µας διεύθυνση (e-mail address) κλπ , τότε που η επικοινωνία γινόταν με bulletin board systems (BBS) σε περιβάλλον unix.

Εποχή απόλυτης ελευθερίας της έκφρασης και του αυτονόητου δικαιώματος της ανωνυμίας (μυστικότητας), κάτι μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ήταν η εποχή της ευγένειας μεταξύ των χρηστών, της τιμιότητας και της αλληλεγγύη στην επικοινωνία, μιας και το σύστημα δεν είχε δημιουργήσει ορατές επιδιώξεις για παραπλάνηση και κέρδος.

Ο κάθε παλιός είχε το σεβασμό των νεοφώτιστων και σαν παλιός δάσκαλος ενθάρρυνε την κοινωνικότητα αλλά παράλληλα συμβούλευε για προσωπική αυτοδυναμία, παραχωρούσε τις οποίες γνώσεις του για δημιουργικότητα και πειραματισμό.

Κάθε ανεύθυνη συμπεριφορά, δυσφήμηση ή παρενόχληση είχε αυτονόητη την αυτό/ρύθμιση της από black list των άλλων χρηστών – τιμωρία ; ή απομόνωση.

Η επωνυμία στο διαδίκτυο εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και επιδιώξεις.

Ο ανώνυμος είναι ο απλός πολίτης ο οποίος ενδιαφέρεται και έχει πολιτική άποψη, αλλά δεν επιδιώκει την ανέλκυση σου από την επώνυμη δημοσιότητα του έργου του, είναι ο ανώνυμος χρήστης ο οποίος τον ενδιαφέρει το γενικό καλό μέσα από την ελεύθερη συμμετοχή του.

Υπήρχαν λοιπόν άγραφοι κανόνες τότε, σε μια κοινότητα που ήθελε και αγάπησε τη νέα τεχνολογία προσδοκώντας σε ένα καλύτερο αύριο ελεύθερης έκφρασης και ενημέρωσης σε μια κοινωνία αποκομμένη από σκοπιμότητες και εναντίον της εκμετάλλευσης.

Αρχές του ’94 διαβάζω από το manual :

• Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο (e-mail)
• Πρωτόκολλο µεταφοράς αρχείων (FTP)
• Πρόσβαση σε αποµακρυσµένο υπολογιστή (telnet)
• Ηλεκτρονικοί πίνακες ανακοινώσεων (USENET)
• Αναζήτηση αρχείων (Archie και Gopher)
• Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web)
• Ηλεκτρονική συνδιάσκεψη (IRC)
• Αναζήτηση χρηστών (Finger

(Αναβάθμιση σε Windows 3.11, αναβάθμιση ξανά σε . . . Windows 95 . . .)


Ήταν η εποχή του μαγικού κόσμου του Newsgroups – USENET

• comp : θέματα σχετικά µε την πληροφορική, όπως για παράδειγμα : software, hardware, κλπ
• sci : θέματα σχετικά µε τους διάφορους τοµείς των επιστηµών. Συνήθως, ιδιαίτερα και εξειδικευμένα newsgroups
• soc : θέματα σχετικά µε την κουλτούρα, την κοινωνία και τον πολιτισµό.
• news : θέματα σχετικά με ανακοινώσεις για το ίδιο το Internet.
• rec : θέματα σχετικά που αναφέρονται σε διάφορα hobbies
• misc : Γενικά θέματα alt , biz, ClariNet, k12 κλπ.

Πέρασαν τα χρόνια . . . το διαδίκτυο από λίγους γραφικούς και πορωμένους γκουρού της ηλεκτρονικής επιστήμης μετεξελίχθηκε σε εργαλείο κέρδους και προβολής προϊόντων και κατευθυνόμενων ιδεών και σκέψεων.
Οι λίγοι, οι πρώτοι και οι περίεργοι εσωστρεφείς και απομονωμένοι χρήστες του 1994 έγιναν οι παρείσακτοι και οι παθητικοί θεατές του 2008.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Σήμερα τα πράγματα είναι όλα κέρδος και συναλλαγή.

Σήμερα είναι όλα αλλιώς. . .

Το έργο είναι REMAKE έχει ξαναπαιχθεί. Το πετυχημένο σενάριο είναι το ίδιο άχαρα και απροκάλυπτα κακογραμμένο.

Ήταν η εποχή της χαλιναγώγησης του λογισμικού. Στην αρχή κυκλοφορούσε ελεύθερα και με ενοχλητικό τρόπο της πίεσης για ελεύθερη και ανώνυμη διάδοση του, μέχρι την τελική του επικράτηση και την εν συνεχεία χαλιναγώγηση του και εμπορία του.

Είναι η εποχή από την ελεύθερη χρήση στην ποινικοποίηση της χρήσης του.

Ναι στη διάσωση και διάδοση του ελευθέρου λογισμικού.

Υπάρχει ακόμη καιρός για την επικράτηση του, είναι ο αγώνας που δεν πρέπει να χαθεί από τον ανώνυμο χρήστη.

Τώρα παίζεται η ελεύθερη διάδοση των ιδεών, παίζεται η χαλιναγώγηση της ενημέρωσης με την επικράτηση των μονοθεματικών δελτίων ειδήσεων, η μανία της ροζ είδησης και του κιτρινισμού των καλοπληρωμένων τηλεαστέρων και ο πόλεμος της επικράτησης των καλαναρχών.

Είναι ένας πόλεμος που δεν μας αφορά . . .

Αυτό που μας αφορά είναι η ελεύθερη έκφραση κόντρα στην φίμωση της ελεύθερης συνταγματικής διάδοσης των ιδεών και σκέψεων του ανώνυμου χρήστη.

Κάθε επώνυμος ας επιλέξει την επωνυμία των ΜΜΕ.

Μία έκκληση προς τους προβοκάτορες υβριστές.

Εάν νομίζεται ότι είστε υπέρμαχοι της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών έχετε κάμει λάθος, εάν το κάνετε σκοπίμως και ιδιοτελώς δεν θα σας περάσει τελικά, ο ρόλος σας είναι γνωστός σε κάθε ελεύθερη έκφραση και κεκτημένα του απλού πολίτη.
_______________
Το να γράφεις είναι μάταιο Το να μη γράφεις Αδύνατο. Έτσι κάθε μέρα ματαιοπονείς γιατί το μόνο πιο οδυνηρό από τη γραφή είναι να μη γράφεις καθόλου. "Σκοτεινός"

1 σχόλιο:

Orestis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.