Κυριακή, 30 Μαρτίου 2008

Σε κρίσιμη φάση το Σκοπιανό

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας Σε κρίσιμη φάση το Σκοπιανό 30/3/2008 11:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2008 9:04:04 μμ)

Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για επίλυση του ζητήματος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την προσεχή Τετάρτη στο Βουκουρέστι. Η Ελλάδα διαμηνύει ότι θα συμφωνήσει μόνο με αμοιβαία, αποδεκτή ονομασία για όλες τις χρήσεις και ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση της γειτονικής χώρας στη συμμαχία. Σε συνέντευξή της στο "Έθνος της Κυριακής", η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει πως η χρονική πίεση δεν θα μας οδηγήσει σε αποδοχή προτάσεων με τη μορφή τελεσιγράφων, ενώ δεν αποκλείει ακόμη και παρέμβαση του Τζορτζ Μπους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Υπάρχει χρόνος για λύση και μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, δηλώνει στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Την ίδια ώρα, αντιφατική είναι η στάση της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων, η οποία έχει νέα συνάντηση απόψε. Στο μεταξύ, τα έντονα διαβήματα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την ηγεσία της γειτονικής χώρας έχει προκαλέσει μία ακόμα πρόκληση. Στην πόλη των Σκοπίων αναρτήθηκαν διαφημιστικές πινακίδες έκθεσης φωτογραφίας στις οποίες ο σταυρός στο άκρο της ελληνικής σημαίας έχει παραποιηθεί σε αγκυλωτό σταυρό. "Η απαράδεκτη αφίσα που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, προσβάλλει ευθέως το εθνικό σύμβολο της χώρας μας και τον αγώνα της εναντίον του φασισμού και του ναζισμού", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.Ντ. Μπακογιάννη: "Στη διπλωματία δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις" Στις λίγες ημέρες που απομένουν δεν αποκλείεται νέες προσπάθειες της Ουάσιγκτον με δεδομένη την αμερικανική βούληση να προχωρήσει η διεύρυνση, αν και ο υφυπουργός Eξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα δήλωσε στη ΝΕΤ πως "με τον χρόνο εμφανώς να εξαντλείται πριν το Βουκουρέστι, τώρα στρέφουμε την προσοχή μας ώστε να εξασφαλιστεί ότι η υποψηφιότητα της Π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ δεν θα μπλοκαριστεί την επόμενη εβδομάδα και προς την συνέχιση της υποστήριξης των προσπαθειών του ΟΗΕ να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα της ονομασίας".
Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από τη Σλοβενία ότι είναι κάπως δύσκολο να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας μέχρι τη Σύνοδο, προσθέτοντας πάντως ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, έως ότου πετύχει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Αναφερόμενη στην τελευταία πρόταση Νίμιτς, η κα Μπακογιάννη είπε χαρακτηριστικά ότι "στη διπλωματία δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις, τελικές λύσεις ευχόμαστε να υπάρχουν", ενώ σημείωσε ότι "στόχος δεν είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση, αλλά η ύπαρξη συμμαχικών σχέσεων που θα οικοδομούνται στις σωστές βάσεις".

Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι χαρακτήρισε τελική την πρόταση Νίμιτς, ενώ υποστήριξε ότι η μη αποδοχή της πρότασης από την Ελλάδα αποτελεί μία προσπάθεια να βρεθεί δικαιολογία στα εσωτερικά της προβλήματα, με στόχο την παρεμπόδιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι προωθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απάντηση στην πρόταση Νίμιτς.

Απόψε, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόκειται να έχει νέα συνάντηση με τον πρόεδρο των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, όπου θα εξεταστεί η τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, καθώς και οι επόμενες κινήσεις της ηγεσίας της χώρας μέχρι τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι.Σκοπιανή πρόκληση Όπως μεταδίδει από τα Σκόπια ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Νίκος Φραγκόπουλος, σε διάφορα σημεία της πόλης των Σκοπίων έχουν αναρτηθεί διαφημιστικές πινακίδες, στις οποίες εμφανίζεται παραποιημένη η σημαία της Ελλάδας.

Στις πινακίδες αυτές εμφανίζεται η ελληνική σημαία με παραποιημένο το σταυρό στο άκρο της σημαίας, ο οποίος παρουσιάζεται ως αγκυλωτός σταυρός. Οι διαφημιστικές πινακίδες προαναγγέλλουν έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό-ενημερωτικό κέντρο των Σκοπιων.

Στο κέντρο της διαφημιστικής πινακίδας για την έκθεση φωτογραφίας εμφανίζεται οικογένεια για την οποία εικάζεται ότι είναι Σλαβομακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες που έφυγαν από την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

"Η απαράδεκτη αφίσα που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, προσβάλλει ευθέως το εθνικό σύμβολο της χώρας μας και τον αγώνα της εναντίον του φασισμού και του ναζισμού" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: "Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλος λάθος κάνουν όλοι εκείνοι που επενδύουν στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Επιβεβαιώνει, για μία ακόμα φορά, την ορθότητα της ελληνικής θέσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση σχέσεων συμμαχίας και αλληλεγγύης είναι ο έμπρακτος σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ χωρών και λαών. Η Πρέσβης της Ελλάδας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, έλαβε οδηγίες για την πραγματοποίηση εντός της ημέρας, έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και με το αίτημα της άμεσης απόσυρσης της εν λόγω αφίσας".

====================================================================

"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: