Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης
28.03.2008

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πρώτα απ´ όλα, να καλωσορίσουμε τον πρωθυπουργό στην αίθουσα αυτή. Χαρά όλων μας η παρουσία σας στην αίθουσα αυτή. Αναρωτιόμαστε, πράγματι, πώς τα καταφέρνετε. Ξέρουμε ότι έχετε τόσο, μα τόσο σημαντικά θέματα, που είμαστε εντυπωσιασμένοι απ´ την αναπάντεχη παρουσία σας.

Γι´ αυτό, να σας θυμίσω ότι, τις τελευταίες μέρες, συζητούμε σε αυτή την αίθουσα πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνησή σας. Και να σας ενημερώσω ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει να κάνει με τη δυσαρέσκεια του Ελληνικού λαού. Δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησής σας. Μια πολιτική, σε πλήρη δυσαρμονία με τις προσδοκίες του λαού, με τις υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας, με τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες του ελληνισμού.

Γι´ αυτό τον λόγο, θα σας υποβάλω μερικές μόνον ερωτήσεις. Ερωτήσεις που, επίμονα, θέτει ο Ελληνικός λαός, γιατί ξέρουμε ότι δεν έχετε τον χρόνο να τον συναντήσετε στα καφενεία, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Ξέρουμε, βέβαια, ότι και οι φίλοι σας, οι συνάδελφοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν τολμούν επίσης να σας πουν, να σας θέσουν τα προβλήματα αυτά, διότι σε ένα αρχηγικό και αυταρχικό κόμμα, αυτό μπορεί εύκολα να θεωρηθεί θράσος μεγάλο.

Μάλιστα, για να μην σας κουράζουμε, δεν χρειάζεται να επαναλάβετε αυτά που συνήθως μας λέτε. Ξέρετε, μιλάω γι? αυτή την ομιλία που βγάζετε κάθε φορά απ? αυτό το βήμα. Βλέπετε, την έχουμε μάθει όλη απέξω. Ξέρετε, δηλαδή, αυτήν που επαναλαμβάνετε, ότι θα συνεχίσει η μεταρρύθμιση και εκεί σας χειροκροτούν οι βουλευτές σας.

Αυτήν που επαναλαμβάνετε ότι, για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ, και εκεί πάλι σας χειροκροτούν οι βουλευτές σας. Αυτήν που επαναλαμβάνετε ότι, για τα σκάνδαλα, έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, και πάλι σας χειροκροτούν οι βουλευτές σας. Αυτήν που επαναλαμβάνετε για την εθνικά περήφανη στάση της κυβέρνησής σας, και πάλι σας χειροκροτούν οι βουλευτές σας.

Ίσως, όμως, το πιο συναρπαστικό κομμάτι της ομιλίας σας, είναι όταν διαβάζετε αυτά τα υπηρεσιακά σημειώματα των διευθυντών διαφόρων Υπουργείων, για το τεράστιο έργο που επιτελεί η κυβέρνησή σας. Και βέβαια, όσο μεγαλύτερος ο μύθος, τόσο πιο έντονα τα χειροκροτήματα, για να καλύψουν προφανώς την πραγματικότητα που ζει ο Ελληνικός λαός.

Όταν, με τα οικονομικά σας μέτρα, αφαιρείτε πόρους, εισόδημα, συντάξεις από τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τα μεσαία και φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και τα ονομάζετε μεταρρύθμιση, χειροκροτούν τότε οι βουλευτές σας. Όταν μιλάτε για παραπομπή των σκανδάλων στη Δικαιοσύνη, σας χειροκροτούν, διότι νιώθουν ανακούφιση, ότι δεν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Παλιά, χειροκροτούσαν όταν μιλούσατε για τη διαπλοκή, όταν μιλούσατε για σεμνότητα και ταπεινότητα. Να τους το θυμίσετε, για να δούμε τι χειροκρότημα θα πάρετε σήμερα, αν το ξαναπείτε αυτό.

Όταν βρίσκεστε σε αδυναμία να εξηγήσετε τις αντιφατικές σας πολιτικές, λέτε «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ». Όρθιοι χειροκροτούν οι βουλευτές σας, γιατί πιστεύουν - ευτυχώς γι? αυτούς - ότι δεν θα χρειαστεί να απολογηθούν για το έργο της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, μην κουραστείτε, κ. Καραμανλή, να τα επαναλάβετε όλα αυτά.

Και για έναν ακόμα λόγο. Η επανάληψη των δικών σας συνθημάτων, κρύβει την αδυναμία σας, το κενό των προτάσεών σας, την φυγή από την σημερινή ζοφερή ελληνική πραγματικότητα.

Γι´ αυτό, κ. πρωθυπουργέ, ξεκινώ με τις ερωτήσεις. Τις μέρες αυτές, συζητάμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αποφασίσατε την αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες, τη μείωση των συντάξεων και ιδιαίτερα των επικουρικών, τον αποκλεισμό από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων Ελλήνων και μεταναστών. Η δικαιολογία σας; Δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά στα Ταμεία.

Τότε, σας ρωτώ: γιατί χαρίζετε τεράστια ποσά στις τράπεζες, από τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά Ταμεία; Τι θέλετε να μας πείτε; Ότι οι εργαζόμενες μητέρες πρέπει να πληρώσουν τα δώρα σας στις τράπεζες, που έχουν υπερκέρδη, τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη;

Άλλη ερώτηση. Γιατί δεν ψάχνετε τα λεφτά, με το μεγάλο σκάνδαλο των δικών σας διοικήσεων στα ασφαλιστικά Ταμεία; Μήπως έφτασαν επιτέλους -το ζητάμε καιρό- στα χέρια σας τα στοιχεία για τις ζημιές από τα δομημένα ομόλογα; Πόσο στοίχισε στο Δημόσιο η δομημένη απάτη σας; Και μιλάω για όλα τα δομημένα ομόλογα. Όχι μόνο γι? αυτά που φορτώσατε στα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και για εκείνα που υποχρεώσατε να αγοράσουν οι ΔΕΚΟ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Μπορείτε να μας πείτε, πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια είναι σήμερα η ζημιά και πόσο εκτιμάτε ότι θα φτάσει μέχρι το καλοκαίρι; Ρωτήστε παρακαλώ τους συμβούλους σας και απαντήστε μας, στην ομιλία σας, με συγκεκριμένα νούμερα.

Εγώ σας μιλάω για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Και πάλι η εργαζόμενη μητέρα; Απαντήστε.

Γιατί μπήκε στο αρχείο η υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας με την Ealy International; Σας ενημέρωσαν ότι ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ, ο Πρόεδρος του πιο αμαρτωλού ομολόγου, παραμένει ακλόνητος στη θέση του; Αυτός ο κύριος θα έπρεπε να έχει ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Γιατί τον κρατάτε στη θέση του; Γιατί θέσατε παρανόμως στο αρχείο τα πορίσματα Ζορμπά για το ΤΕΑΔΥ και για το ΤΣΠΕΑΘ, που αποκαλύπτει τους λογαριασμούς και τις διαδρομές της προμήθειας;

Εμείς, δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να συγκαλύψετε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές σας. Αμέσως μετά την συζήτηση για το δημοψήφισμα, θα καταθέσουμε στη Βουλή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων. Και απαντήστε μου.

Γελάτε. Γελάτε για τα σκάνδαλα; Εσείς δεν τα πληρώνετε, τα πληρώνει ο κοσμάκης, γι? αυτό γελάτε. Γι? αυτό γελάτε.

Απαντήστε μου. Θα έρθετε και πάλι εσείς εδώ, να μας πείτε ότι με το θέμα ασχολείται η Δικαιοσύνη, που βάζει το ένα θέμα μετά το άλλο στο αρχείο; Και τώρα ζητάτε, κ. πρωθυπουργέ, να πληρώσει ο Ελληνικός λαός τις δικές σας αμαρτίες. Μήπως, όμως, αυτές τις μέρες χαθήκατε, διότι χρειάστηκε να ασχοληθείτε με ένα νέο, εκκολαπτόμενο σκάνδαλο; Να ερευνήσετε, δηλαδή, τι συμβαίνει κάτω από το τραπέζι στην υπόθεση ΟΤΕ - MIG; Δεν ξέρω εάν έχετε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απιστίας που διαπράττετε σε βάρος του δημοσίου και του Ελληνικού λαού;

Το επαναλαμβάνω, για να το καταλάβουμε όλοι, και να το ακούσει επιτέλους και κάποιος εισαγγελέας. Το υπερτίμημα, που θα έπρεπε να απαιτήσει και να λάβει η κυβέρνηση για το, έτσι κι αλλιώς, απαράδεκτο ξεπούλημα του ΟΤΕ, παραχωρείται και σιωπηρά σε μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία.

Αντί τα λεφτά -περίπου ένα δισεκατομμύριο- να μπουν στα Ταμεία του κράτους, καταλήγουν στα ταμεία της ΜΙG. Τα χαρίζετε. Αυτά τα λεφτά, ξέρετε με τι ισοδυναμούν; Ισοδυναμούν με όσα θα μαζέψετε από τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, την εργαζόμενη μητέρα σε πέντε χρόνια, με το νομοσχέδιό σας. Σε πέντε χρόνια με το νομοσχέδιό σας! Αν προχωρήσετε σε αυτό το θέμα, πρέπει κι εδώ να γίνει Εξεταστική Επιτροπή, για να μάθει ο Ελληνικός λαός την αλήθεια.

Καταλαβαίνω κ. πρωθυπουργέ, δεν έχετε τον χρόνο να έρθετε στη Βουλή, να υπερασπιστείτε την κυβέρνησή σας, όταν εδώ συζητάμε το Σκοπιανό, την οικονομία, την ακρίβεια, το ασφαλιστικό, κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό θα είχατε να κάνετε. Μήπως, διότι έφτασε στα χέρια σας κάποιο στοιχείο για την υπόθεση Ζαχόπουλου - Κλαδά; Μιλάω για την γνωστή, περιβόητη γνωμοδότηση του ιδιώτη δικηγόρου Σπύρου Κλαδά, με την οποία παρακάμφθηκαν οι διαγωνισμοί και άρχισαν τα όργια με τα κονδύλια του Γ? ΚΠΣ.

Την γνωμοδότηση, που η κυρία Πετραλιά προσυπέγραψε και, με την υπογραφή της, ενέκρινε η κυβέρνηση το καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας που διηύθυνε ο δικός σας γενικός γραμματέας. Καταθέτω και για τα πρακτικά της Βουλής το εμπιστευτικό έγγραφο, με το οποίο αποδέχεται την γνωμοδότηση.

Και επειδή και πάλι σας άκουσα να μας κατηγορείτε για την υπερδιόγκωση των θεμάτων των σκανδάλων, σας ρωτώ ειλικρινά.

Εμείς διορίσαμε τους Ζαχόπουλους;

Εμείς εγκαθιδρύσαμε το καθεστώς της αναξιοκρατίας;

Εμείς βάλαμε τους περιβόητους κουμπάρους;

Εμείς διακινήσαμε τα επικίνδυνα ομόλογα;

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός, θέσαμε στην ατζέντα τα τεράστια αυτά σκάνδαλα, τα δικά σας;

Σας ρωτώ. Απαντήστε.

Και μάλιστα, να σας ρωτήσω κάτι ακόμα, γιατί στην χθεσινή σας ομιλία στους βουλευτές σας, υπαινιχθήκατε ότι, πίσω απ? την υπόθεση Ζαχόπουλου, υπάρχει ξένος δάκτυλος. Το ακούσατε, εσείς ήσασταν εκεί. Το συνδέσατε, μάλιστα, με τις ενεργειακές συμφωνίες της Ελλάδας με την Ρωσία.

Τι εννοείτε, κ. πρωθυπουργέ, πέστε μας. Ήθελαν, δηλαδή, κάποια ξένα συμφέροντα να εκβιάσουν την κυβέρνηση; Για τους Ρώσους μιλάτε; Για τους Αμερικανούς μιλάτε; Για ποιους μιλάτε;

Και εδώ, προκύπτουν δύο εκδοχές. Ή έχετε συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία υποχρεούστε να αποκαλύψετε, και τώρα. Ή η κυβέρνηση βρίσκεται πραγματικά σε παράνοια. Τι σχέση έχει ο κ. Ζαχόπουλος με την ενεργειακή πολιτική της χώρας; Καμία. Έχει, όμως, σχέση με εσάς προσωπικά, που χειρίζεστε τα ενεργειακά.

Ο μόνος δρόμος, για να μην σας εκβιάζουν, όπως εσείς υπονοήσατε, είναι να πείτε την αλήθεια και όλη την αλήθεια για την υπόθεση αυτή. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Διότι είναι απαράδεκτο, να εμφανίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον εαυτό του εκβιαζόμενο, έρμαιο, όμηρο ξένων συμφερόντων και να το αποδέχεται χωρίς αντίδραση. Τι κρύβετε, κ. πρωθυπουργέ; Και μάλιστα, εμείς αυτό το θεωρούμε ιδιαίτερα αρνητικό, σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο, αποφασιστικών διαπραγματεύσεων, με διάφορους παράγοντες της Διεθνούς Κοινότητας, για το Σκοπιανό.

Εμείς, κ. πρωθυπουργέ, τις μέρες αυτές, δεν ασχοληθήκαμε με αυτά τα ζητήματα. Ασχοληθήκαμε με την ακρίβεια, τα προβλήματα στα νοσοκομεία με την έλλειψη προσωπικού, την αναξιοκρατία στον δημόσιο τομέα, την εγκατάλειψη της Περιφέρειας, το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, τις ευτελιστικές τιμές για τους κτηνοτρόφους, την εγκατάλειψη των πυρόπληκτων περιοχών. Μιλήσαμε για την δημόσια εκπαίδευση που υποχρηματοδοτείται.

Ο Ελληνικός λαός δικαίως αγανακτεί, όταν βλέπει τα χρήματά του να χρησιμοποιούνται για κομματικές εξυπηρετήσεις. Όταν καλείται να πληρώσει την κερδοσκοπία των δικών σας ανθρώπων. Όταν κάποιοι κερδίζουν, σε μια παρασιτική συναλλαγή, όσα χρήματα αυτοί βγάζουν σε δέκα χρόνια. Όταν η κυβέρνηση, που πρόσφατα εξέλεξε, μετατρέπεται μέσα σε λίγους μήνες σε διαχειριστή της αδιαφάνειας, της κομματικής αναξιοκρατίας και της ανομίας.

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι της κυβέρνησης, καταλαβαίνω απόλυτα το μεγάλο δίλημμα των βουλευτών της πλειοψηφίας, μεταξύ της υπακοής τους στο κόμμα, και της αφοσίωσής τους στις ηθικές και εθνικές επιταγές. Δυστυχώς γι? αυτούς, αυτά τα δύο δεν συγκλίνουν. Αποκλίνουν.

Η μία επιλογή, είναι να συνεχίσει τη ζωή της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τα σκάνδαλα, με τις κοινωνικά άδικες πολιτικές, με το στραγγάλισμα του εισοδήματος από την ακρίβεια, με την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των Μέσων Ενημέρωσης, με την υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, με την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία.

Η άλλη, είναι να απορρίψετε αυτές τις πρακτικές, αγαπητοί συνάδελφοι, που ούτε εσάς τιμούν, ούτε τους απλούς Νεοδημοκράτες εκφράζουν. Για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για μια Ελλάδα αξιών, του κύρους, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας και της πράσινης ανάπτυξης.

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι της κυβέρνησης, το είπα χθες και θα το ξαναπώ, γιατί γνωρίζετε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορεί σήμερα η ισχνή κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά στην συνείδηση του Ελληνικού λαού, στην συνείδηση όλων των Ελλήνων, η πρότασή μας έχει ήδη εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία.

Σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα απέναντι στην κυβέρνησή σας, απέναντι στις πολιτικές σας, μέσα και έξω από την Βουλή, κάθε μέρα παντού, για μια Ελλάδα των αξιών.

Κύριε πρωθυπουργέ, εις το επανιδείν."O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: