Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008

Ομιλία : Χρ. Παπουτσή κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της Προτάσεως Δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης
ΟΜΙΛΙΑ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πρόταση μομφής που καταθέσαμε κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει στην ουσία την πεποίθηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και για εμάς είναι πράξη υψίστης πολιτικής ευθύνης.

Η στάση μας είναι επιλογή πολιτικής αντίδρασης και ανατροπής. Είναι επιλογή απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα, που δεν αφήνει την Ελλάδα να προχωρήσει.

Είναι επιλογή απέναντι σε μία κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Κρίση αξιών, κρίση εμπιστοσύνης, κρίση ήθους, κρίση απαξίωσης των θεσμών και των προσώπων.

Και αυτό είναι το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα πληγώνεται, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες προσβάλλονται.

Ο ελληνικός λαός αισθάνεται ανασφάλεια από την αυθαιρεσία των ολίγων και ισχυρών φίλων της Νέας Δημοκρατίας. Αισθάνεται ανασφάλεια από τη γενικευμένη συσκότιση της αλήθειας. Αισθάνεται ανυπεράσπιστος απέναντι στους καιροσκόπους της εξουσίας.

Η χώρα διολισθαίνει σ' έναν κατήφορο παρακμής και σήψης.

Ακούσαμε την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ακούσαμε τους Υπουργούς της κυβέρνησης να παρελαύνουν από το Βήμα, ακούσαμε τους συναδέλφους της συμπολίτευσης να υπερασπίζονται την πολιτική της κυβέρνησης.

Και αναρωτιόμαστε , σε άλλη χώρα είναι πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής και κυβερνά η Νέα Δημοκρατία;

Σε άλλη χώρα οι μεγάλες επιχειρήσεις του δημοσίου συμφέροντος, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Ολυμπιακή, τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης , με δεσπόζουσα θέση στην αγορά και στον τομέα των υπηρεσιών, απαξιώνονται και στην ουσία, συστηματικά υποτιμάται η λειτουργία τους και υπονομεύονται από την ίδια την κυβέρνηση και τις διοικήσεις τους; Αναρωτιόμαστε, σε άλλη χώρα συμβαίνουν αυτά;

Σε άλλη χώρα η δικαιοσύνη λειτουργεί σε διατεταγμένη υπηρεσία, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, όπως αυτό που συμβαίνει στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Χθες, κηρύχθηκε παράνομη η απεργία της ΟΜΕ ΟΤΕ. Σήμερα το πρωί τα πρωτοβάθμια σωματεία προχώρησαν σε απεργία , η δικάσιμος ορίστηκε στις 3 το μεσημέρι, στις 3 παρά πέντε επιδόθηκαν οι κλητεύσεις προς τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων. Αυτή είναι η δικαιοσύνη; Ταχύτατοι ρυθμοί αντίδρασης.

Θυμάμαι όμως πως στην υπόθεση της Siemens, χρειάστηκαν εννέα μήνες για να μεταφράσετε τα χαρτιά. Θυμάμαι, και ακούμε όλοι μας, πως τα πορίσματα του κ. Ζορμπά, όπως στο πινγκ πονγκ, πηγαίνουν ανάμεσα στη Δικαιοσύνη, στον κ Ζορμπά, στο υπουργείο Οικονομικών, στις υπηρεσίες του Κράτους. Θυμάμαι την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Θυμάμαι την υπόθεση του χρηματιστηρίου. Γιατί ξέρετε μιλάμε και εμείς για το χρηματιστήριο. Και σας υπενθυμίζω ότι η μοναδική υπόθεση που αφορά το χρηματιστήριο και βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, είναι αυτή που έστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί κυβερνήσεως του Κώστα Σημίτη. Και δεν προχωρά, είναι στη διαδικασία συγκάλυψης, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας γιατί αποδείχθηκε ότι είναι τμήμα του παραδικαστικού κυκλώματος στο οποίο εμπλέκονται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ναι ή όχι;

Αυτή δεν είναι η αλήθεια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;

Σε άλλη χώρα συμβαίνουν αυτά τα πράγματα;

Είναι σε άλλη χώρα πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής και κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία;

Γιατί μπορεί εδώ να ακούμε μια εικονική πραγματικότητα αλλά στην Ελλάδα, η ακρίβεια θερίζει. Τα μεσαία εισοδήματα πιέζονται ασφυκτικά. Χάνουν τις ελπίδες τους για το αύριο. Οι οικογένειες στενάζουν. Δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Και αν σπουδάσουν τα παιδιά τους δεν ξέρουν αν θα βρουν δουλειά και αν βρουν δουλειά, δεν ξέρουν αν θα πάρουν σύνταξη.

Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.

Εδώ, στην Ελλάδα, τα χρέη των νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ.

Εδώ, στην Ελλάδα, είναι που εμπορευματοποιούνται αδίστακτα τομείς υψηλής κοινωνική ευθύνης, όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση.

Είναι σε άλλη χώρα πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής και κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία;

Γιατί εδώ στην Ελλάδα, η κυβέρνηση βαπτίζει ως κοινωνικό διάλογο την πλήρη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων, την κοροϊδία των κοινωνικών εταίρων. Φέρατε, το μεγαλύτερο, κατά τη Νέα Δημοκρατία, δημιούργημά σας, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, χωρίς όχι να έχετε κάνει κοινωνικό διάλογο με τους φορείς και τα σωματεία, αλλά ούτε στην ΟΚΕ δεν το είχατε στείλει. Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή και η συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ξεκίνησε μία ημέρα μετά. Αυτός είναι ο κοινωνικός διάλογος με τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει το κυβερνητικό της έργο και προωθεί τις πρωτοβουλίες της.

Είναι σε άλλη χώρα πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής, ο οποίος αναφέρεται στην εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον;

Γιατί εδώ στην Ελλάδα, είναι κοινή πεποίθηση ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ξεθεμελιώνει το κοινωνικό κράτος.

Γιατί εδώ, ο πρωθυπουργός ανελάμβανε τη δέσμευση των τριών ΔΕΝ ενώπιον όλων, ενώπιον της Βουλής, ενώπιον του λαού. Και όμως επιχειρείτε να νομοθετήσετε το νομοσχέδιο, που έχουμε κρατήσει ακόμη και θα ψηφιστεί την επόμενη Δευτέρα, που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ ο πρωθυπουργός είπε ότι δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Νομοθετείτε τη μείωση των συντάξεων, ενώ ο πρωθυπουργός είπε ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις. Νομοθετείτε τον περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ ο πρωθυπουργός είπε εδώ, ενώπιον μας, πως δε θα μειωθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Επιπλέον , αποκαλύφθηκε καθ όλη τη διάρκεια της συζήτησης των δύο προηγούμενων εβδομάδων , αλλά και τις τρεις τελευταίες ημέρες, ότι έχετε έναν στόχο, την απαξίωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την προτροπή των πολιτών στην ιδιωτική ασφάλιση.

Εικόνισμα θα σας κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. Θα κάνουν εικόνισμα στη Νέα Δημοκρατία, στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς.

Και στέλνετε το λογαριασμό να τον πληρώσουν τα πιο ευαίσθητα τμήματα της κοινωνίας, οι γυναίκες, οι αγρότισσες, οι άνεργοι, οι εποχιακά εργαζόμενοι και πάνω από όλα, τινάζετε στον αέρα τις ελπίδες των νέων ανθρώπων για ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, για μία αξιοπρεπή σύνταξη στο μέλλον.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δε θα σας μιλήσω για την οργανωμένη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δε θα σας μιλήσω για όλους τους οικείους, ημέτερους, κουμπάρους, που ελεύθεροι κι ωραίοι ψάχνουν να βρουν που είναι οι βαλίτσες με τα χρήματα από τα Αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δε θα μιλήσω γι' αυτά.

Θέλω να μιλήσω όμως για το κυριότερο θέμα αυτής της περιόδου. Αναρωτήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος προηγουμένως, μα τι συμβάινει , είναι δυνατό αφού προτείνατε ονομαστική ψηφοφορία, μετά να καταθέτετε πρόταση μομφής. Είναι δυνατόν;

Πράγματι, έτσι είναι. Εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε τη θεσμική μας μάχη μέσα στο κοινοβούλιο. Αποφασίσαμε να δώσουμε μάχη εκ του συστάδην, επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την αντι-κοινωνική ασφάλιση. Γιατί στην πραγματικότητα είναι πολιτική ενάντια στην κοινωνία και στο δημόσιο συμφέρον. Δώσαμε τη μάχη της ονομαστικής ψηφοφορίας, άρθρο προς άρθρο και στο σύνολο μέχρι την Πέμπτη το βράδυ. Αλλά ξυπνήσαμε την Παρασκευή το πρωί και ακούσαμε ότι ο κ. Αλογοσκούφης και οι άλλοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησαν την εκποίηση του ΟΤΕ μέσω της MIG. Και τρίβαμε τα μάτια μας. Είναι δυνατόν; Δεν είναι ο κ. Αλογοσκούφης, ως μέλος της κυβέρνησης, που ήρθε εδώ στη Βουλή με νομοθετική ρύθμιση, για να περιφρουρήσει τον ΟΤΕ, όπως μας έλεγε, από την επιθετική πρωτοβουλία του κ. Βγενόπουλου και της MIG;

Τι αποδείχθηκε όμως μέσα σε λίγες ημέρες; Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση, σήμερα το πρωί, και πάλι δια περιφοράς, γνωστή πρακτική τον τελευταίο καιρό, αποφασίζει να εγγυηθεί την αγορά των μετοχών του ΟΤΕ από τη Deutsche Telecom από τον κ. Βγενόπουλο. Δηλαδή, αποφασίζει η κυβέρνηση να εγγυηθεί να «οικονομήσει» ο κ. Βγενόπουλος και η MIG ένα σεβαστό ποσό εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Αυτό συνέβη την Παρασκευή και τι έγινε την Κυριακή; Προσφύγατε στη Δικαιοσύνη. Προβλέψατε ότι είναι παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΟΜΕ ΟΤΕ.

Αναφέρομαι στο πιο σημαντικό θέμα που πιστοποιεί εκατό τοις εκατό την πρόταση μομφής. Γιατί όλη αυτή την περίοδο ο ελληνικός λαός και η Βουλή παρακολουθεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ξεδιπλώνει δήθεν το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Αλλά στην πραγματικότητα γίνεται κάτι άλλο. Παρακολουθούμε διαρκείς διαβουλεύσεις για να ξεπουλήσετε τη ΔΕΗ στη γερμανική RWE, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Γερμανός από την COSMOTE και στη συνέχεια της COSMOTE από τον ΟΤΕ. Και τέλος την πώληση των μετοχών και του management του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telecom.

Στην πραγματικότητα παρακολουθούμε το έργο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται».

Εσείς, δεν είστε υπουργοί που υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον, είστε managers που προσπαθείτε με κάθε τρόπο να εκποιήσετε τις εταιρείες δημοσίου συμφέροντος και το δημόσιο πλούτο.

Για αυτό έχει βάση η πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ και ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας."O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: