Σάββατο, 5 Απριλίου 2008

Η πειρατεία του κράτους

"Κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και της υπ’ αριθμ. 105/45 τροπολογίας.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Microsoft Corporation, Microsoft Ireland Operation Limited και Μάικροσοφτ Ελλάς Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Προϊόντων και Υπηρεσιών Πληροφορικής» επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Microsoft Corporation, Microsoft Ireland Operation Limited και Μάικροσοφτ Ελλάς Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Προϊόντων και Υπηρεσιών Πληροφορικής» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το πρώτο άρθρο ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο πρώτο έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 105 και ειδικό 45, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς η τροπολογία με γενικό αριθμό 105 και ειδικό 45, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου έγινε δεκτό, κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Microsoft Corporation, Microsoft Ireland Operation Limited και Μάικροσοφτ Ελλάς Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Προϊόντων και Υπηρεσιών Πληροφορικής» έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων."

Ο παραπάνω διάλογος δεν είναι φάρσα είναι από τα πρακτικά του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Έτσι φτάσαμε ως εδώ . . . ==>

Η πειρατεία του κράτους

Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr

"Δεδομένου του ύψους της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα θα περίμενε κανείς ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (παλιά: ΣΔΟΕ) θα έπεφτε με τα μούτρα στην καταπολέμησή της. Ή έστω στην είσπραξη των προστίμων από τα πλαστά τιμολόγια που εκδίδουν κάποιοι καναλάρχες. Φευ! Τα δεύτερα ρυθμίζονται με σκανδαλώδεις αποφάσεις του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώ ο πρώην ΣΔΟΕ ασχολείται με την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού!

Ενα απίστευτο έγγραφο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων φτάνει αυτές τις μέρες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τους ζητείται να απογράψουν τα προγράμματα υπολογιστών που χρησιμοποιούν και τα τιμολόγια αγοράς των. Χρήσιμη δουλειά για τον Bill Gates κι άλλους επιχειρηματίες στην αγορά λογισμικού, αλλά πόσο αναγκαία για την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά;

Δεν γνωρίζουμε αν σε άλλη χώρα ολόκληρη κρατική (και ακριβοπληρωμένη) υπηρεσία τέθηκε τόσο απροσχημάτιστα στην υπηρεσία λίγων επιχειρήσεων αλλά εδώ τίθενται ορισμένα ερωτήματα. Τι δουλειά έχει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων να κυνηγά την πειρατεία λογισμικού; Οι επιχειρήσεις πληροφορικής έχουν στήσει τον δικό τους μηχανισμό και εκ των δελτίων τύπου που εκδίδουν τα πάνε καλά. Τώρα, αυτή τη δουλειά την ανέλαβε μια κρατική υπηρεσία εξόδοις ημών των φορολογουμένων. Γιατί; Και με ποια ανταλλάγματα;

Αυτό είναι το δεύτερο σκάνδαλο -γιατί η χρήση κρατικών μηχανισμών και δημοσίων πόρων για εξυπηρέτηση ολίγων, είναι σκάνδαλο- του υπουργείου Οικονομικών στον χώρο της πληροφορικής. Το πρώτο ήταν η πρόσδεση του δημόσιου συστήματος πληροφορικής στο άρμα της Microsoft. Ενώ όλος ο κόσμος προχωρά στην υιοθέτηση των ανοιχτών συστημάτων πληροφορικής, ο κ. Αλογοσκούφης υπέγραψε πέρσι συμφωνία για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών της Microsoft για την κάλυψη των αναγκών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ετσι έβαλε όλα τ’ αυγά σε ένα καλάθι, αλλά κυρίως: το καλάθι είναι πολύ ακριβό και πολύ αφερέγγυο. Ακόμη και οι απλοί αναγνώστες περιοδικών πληροφορικής γνωρίζουν ότι σ’ αυτή την ευαίσθητη αγορά η πρόσδεση στο άρμα μιας εταιρείας είναι η χειρότερη λύση. Οι Νορβηγοί και Ιάπωνες το κατάλαβαν. Την εποχή που ο κ. Αλογοσκούφης υπέγραφε την συμφωνία με την Microsoft η Νορβηγία και η Ιαπωνία κατήγγειλαν τις δικές τους συμβάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας της Σκανδιναβικής χώρας η νορβηγική κυβέρνηση ακύρωσε το αποκλειστικό συμβόλαιο που είχε με τον Bill Gates «διότι έδινε σε μια εταιρεία το μονοπώλιο στις εφαρμογές γραφείου (...) ενώ ο ανταγωνισμός φέρνει καλύτερες και φτηνότερες λύσεις».

Εκτός αυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας των δικαιωμάτων του Πολίτη στον Ψηφιακό κόσμο», η συμφωνία με τη Microsoft, που ήρθε στη Βουλή με νομοσχέδιο, «παραπέμπει σε δέκα άλλες συμβάσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές.» Ετσι βουλευτές ουσιαστικά υπέγραψαν «λευκή επιταγή στη Microsoft.»

Ετσι, σαν να μην έφτανε αυτή η αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία, τώρα διαπιστώνουμε ότι ολόκληρος κρατικός μηχανισμός τέθηκε στην υπηρεσία του κ. Bill Gates και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα. Τουλάχιστον ημών των φορολογούμενων."

Αθάνατη Ελλάς με τους εθνοπατέρες σου.

Παρακάτω όλη η συνεδρίαση για να εξαχθούν τα αποτελέσματα και η προσωπική σας κρίση επί των ομιλητών.

============================================================================


(Σημείωση: Ο παρακάτω πίνακας περιεχομένων δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
Η’ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΒ’
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΒ’

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές, από το 16ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γλυκών Νερών Αττικής, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Οβριάς Αχαΐας, το Γενικό Λύκειο Λάπα Αχαΐας, το Γυμνάσιο Οινόης Καστοριάς και το Γενικό Λύκειο Ξυλοκάστρου Κορινθίας, σελ.
2. Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας καταθέτει την ‘Εκθεσή της στην αίτηση της Εισαγγελικής Αρχής για τη χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξης κατά Βουλευτού, σελ.
3. Ανακοινώνεται η συγκρότηση της Επιτροπής της Αναθεώρησης του Συντάγματος, σελ.

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Ανακοίνωση του δελτίου επικαίρων ερωτήσεων της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου, σελ.
4. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
α) Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:
i. σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας από το εκπαιδευτικό μας σύστημα κ.λπ., σελ.
ii. σχετικά με την επιλογή των διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φθιώτιδας κ.λπ., σελ.
iii. σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου κ.λπ., σελ.
β) Προς τον Υπουργό Μεταφορών σχετικά με τα συγκοινωνιακά προβλήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από τη μείωση των δρομολογιών κ.λπ., σελ.
γ) Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τον έλεγχο της ακρίβειας και την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στην αγορά κ.λπ., σελ.
δ) Προς τον Υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, σχετικά με τις αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών-υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ, Οργανισμούς κ.λπ., σελ.
ε) Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ‘Εργων, σχετικά με τη δημιουργία λατομείου γρανίτη στην περιοχή Λαϊλιά του Νομού Σερρών κ.λπ., σελ.

Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση της Συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Μicrosoft Corporation, Microsoft Ireland Operation Limited και Μάϊκροσοφτ Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Προϊόντων και Υπηρεσιών Πληροφορικής», σελ.
2. Κατάθεση Διαρκών Επιτροπών:
α) Η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων καταθέτει τις Εκθέσεις της στα σχέδια νόμων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:
i. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ινδίας για την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων», σελ.
ii. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την αμοιβαία συνδρομή μεταξύ των Τελωνειακών τους Διοικήσεων», σελ.
iii. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για την αμοιβαία συνδρομή των Τελωνειακών τους Διοικήσεων», σελ.
β) Η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου καταθέτει τις Εκθέσεις της στα σχέδια νόμων του Υπουργείου Ανάπτυξης:
i. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου (CCPIT) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη «Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας για την Υποστήριξη Επιχειρήσεων», σελ.
ii. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για την αμοιβαία προστασία και προώθηση των επενδύσεων και των ρηματικών διακοινώσεων σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 1 παρ. 4 αυτής», σελ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί των επικαίρων ερωτήσεων:
ΑΝΤΩΝΙΟΥ Τ., σελ.
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Κ., σελ.
ΒΛΑΧΟΣ Γ., σελ.
ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ Σ., σελ.
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Σ., σελ.
ΚΟΥΒΕΛΗΣ Φ., σελ.
ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ Α., σελ.
ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ Α., σελ.
ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ Η., σελ.
ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ Σ., σελ.
ΤΑΣΟΥΛΑΣ Κ., σελ.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Χ., σελ.
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Κ., σελ.

Β. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:
ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ Κ., σελ.
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Γ., σελ.
ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ Κ., σελ.
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Κ., σελ.
ΒΕΡΕΛΗΣ Χ., σελ.
ΓΕΙΤΟΝΑΣ Κ., σελ.
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α., σελ.
ΚΑΤΣΕΛΗ Λ., σελ.
ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ Ε., σελ.
ΛΕΒΕΝΤΗΣ Α., σελ.
ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ Ι., σελ.
ΠΑΓΚΑΛΟΣ Θ., σελ.
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι., σελ.
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Γ., σελ.
ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ Φ., σελ.
ΠΛΕΥΡΗΣ Α., σελ.
ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ Η., σελ.
ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ Α., σελ.
ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ Φ., σελ.
ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ Χ., σελ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΒ΄
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008
Αθήνα, σήμερα στις 24 Ιανουαρίου 2008, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.30΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΕΛΣΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (΄Ελσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.


============================================================================


"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: