Κυριακή, 20 Απριλίου 2008

Στον αέρα διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ

Εντολή του υπ।Παιδείας να «καθίσουν ξανά στα θρανία» οι «μαϊμού» αριστούχοι των ΤΕΕ. Χιλιάδες οι πλαστοί τίτλοι


Καταιγιστικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με το εμπόριο πλαστών τίτλων σπουδών, που παρέχουν ιδιωτικά ΤΕΕ της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Θεσσαλίας ζήτησε την ανάκληση περίπου 3।500-4।000 τίτλων σπουδών, που εξέδωσαν ιδιωτικά ΤΕΕ της περιοχής από το 2004 και μετά.

Κατόπιν αυτού, όλοι οι κάτοχοι των πτυχίων-«μαϊμού» θα κληθούν -σύμφωνα με τον νόμο- να ξαναδώσουν εξετάσεις μέσα σε δημόσια σχολεία και αυτή τη φορά για την απονομή των πτυχίων θα ληφθούν υπόψη μόνο οι βαθμοί των πτυχιακών εξετάσεων.

Στον αέρα διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ

Ανακλήσεις ακόμη 2.000 απολυτηρίων θα γίνουν και από ΤΕΕ σε Ιωάννινα και Αρτα μετά τις καταγγελίες και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, που αποκάλυψε την «παράνομη φάμπρικα απονομής πτυχίων» από συγκεκριμένο ΤΕΕ της Αρτας.

Η υπόθεση αυτή λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και τώρα οι αρμόδιες αρχές πραγματοποιούν έρευνες και σε ιδιωτικά ΤΕΕ άλλων νομών, για τα οποία έχουν σχετικές καταγγελίες από πολίτες.

Πρόστιμα - δίκες

Στον αέρα διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ
Οπως αποκαλύπτει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, κ. Κουρουτός, όσον αφορά τα ΤΕΕ σε Λάρισα και Τρίκαλα, η υπόθεση ήδη βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε ιδιοκτήτες και διευθυντές εκπαίδευσης και έχουν παραπεμφθεί σε δίκες.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ανάκληση περίπου 4.000 τίτλων ζητεί και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αργύρης Χαδούλης και συμπληρώνει: «Ορισμένοι πτυχιούχοι ήδη έχουν πάρει μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ενώ άλλοι έχουν κιόλας διορισθεί, καταλαμβάνοντας μάλιστα τις θέσεις ανθρώπων που τις δικαιούνται. Το σημαντικό είναι ότι πάρα πολλοί κάτοχοι πτυχίων-μαϊμού έχουν προσληφθεί σε ευαίσθητους τομείς, όπως νοσηλευτές, ακτινολόγοι, φυσιοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες κ.λπ., με ό,τι σημαίνει αυτό».

Αλλωστε και στις ίδιες τις διαφημίσεις του ΤΕΕ της Αρτας, που έδινε τα πλαστά πτυχία, αναφέρονταν όλοι οι... απόφοιτοι ονομαστικά και σε ποιες συγκεκριμένες θέσεις διορίστηκαν στο Δημόσιο.

Σχεδόν στο σύνολό τους απορροφήθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, όπως: Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Ευαγγελισμός, ΠΙΚΠΑ Βούλας, Νοσοκομείο Φιλιατών, Κέντρο Υγείας Ηλείας, Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», Κέντρο Υγείας Αρτας, Ψυχιατρείο Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας κ.ά.

Η «φήμη» του συγκεκριμένου ΤΕΕ είχε φτάσει σε ολόκληρη την Ελλάδα και έτσι υποψήφιοι από δεκάδες πόλεις έφταναν -σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ- στην Αρτα και έναντι αμοιβής αγόραζαν τα απολυτήρια. Μάλιστα από τις ένορκες καταθέσεις γονέων, προκύπτει ότι πλήρωσαν πάνω από 500.000 ευρώ.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Τι προβλέπει ο νόμος για τα παράνομα πτυχία

Η προηγούμενη υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, όταν ανέκυψε το πρόβλημα με τα πλαστά πτυχία σε ΤΕΕ της Θεσσαλίας, έφερε ρύθμιση στη Βουλή (νόμος 3577, άρθρο 24), η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

Τα πτυχία των σχολικών ετών 2004-2005-2006-2007 και 2008 των μαθητών ιδιωτικών ΤΕΕ -στα οποία έχουν υποβληθεί ή θα επιβληθούν οι πειθαρχικές κυρώσεις της αναστολής άδειας λειτουργίας ή της άρσης της άδειας λειτουργίας ή τουλάχιστον χρηματικού προστίμου ή ποινικές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες- χορηγούνται κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων, οι οποίες διενεργούνται για τον σκοπό αυτόν. Για την απονομή των πτυχίων λαμβάνονται υπόψη μόνο οι βαθμοί των γραπτών πτυχιακών εξετάσεων.

Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες, ο νόμος προβλέπει ότι εάν τελεσίδικα τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δεν μπορούν να ιδρύσουν ιδιωτικό σχολείο στα επόμενα πέντε χρόνια από την επιβολή της κύρωσης.

Το ίδιο ισχύει και για νομικά πρόσωπα, εάν στον κύριο μέτοχο ή στον εκπρόσωπό τους έχει επιβληθεί η αναφερόμενη κύρωση.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ntriga@pegasus.gr

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ
Το «20άρι» έδινε 1.000 μόρια

Οι αποκαλύψεις για τους ψευδεπίγραφους τίτλους σπουδών τινάζουν στον αέρα εκατοντάδες διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και -επαγωγικά- προκαλούν αλαλούμ στους πίνακες κατάταξης των διαγωνισμών στους οποίους συμμετείχαν οι αριστούχοι-μαϊμού.

Εμπειρα υπηρεσιακά στελέχη ανέφεραν στο «Εθνος» ότι η «ακύρωση» τίτλου σπουδών ήδη διορισμένων είναι ικανή να επιφέρει την ανάκληση της απόφασης διορισμού τους. Ο φορέας, σε αυτή την περίπτωση, καλύπτει τη θέση με τους πρώτους επιλαχόντες, όπως αυτοί περιλαμβάνονται στον πίνακα κατάταξης της προκήρυξης.

Οι επιλαχόντες αναζητούνται με ευθύνη του φορέα προκειμένου να ενημερωθούν (τηλεφωνικά ή με επιστολή) ότι καλούνται σε διορισμό.

Στη συνέχεια, οι επιλαχόντες κάνουν γνωστό αν αποδέχονται ή όχι τον διορισμό τους. Σε αρνητική απάντηση ο φορέας καλεί τον δεύτερο επιλαχόντα.

Η διαδικασία αυτή για την αντικατάσταση των παράτυπα διορισμένων με τους επιλαχόντες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε όλες τις προκηρύξεις που συμμετείχαν και πέτυχαν οι αριστούχοι-μαϊμού.

Τέτοιες προκηρύξεις στις οποίες διορίστηκαν υποψήφιοι με ψευδεπίγραφους τίτλους σπουδών -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- εξέδωσαν πολλά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, τράπεζες και άλλοι φορείς.

Η Ανεξάρτητη Αρχή, τυπικά και ουσιαστικά, δεν φέρει καμία ευθύνη για την εγκυρότητα των τίτλων σπουδών, καθώς την ισχύ του πτυχίου ή απολυτηρίου επικυρώνει με «στρογγυλή σφραγίδα» το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Αλλωστε, «από τη στιγμή που δημοσιευθεί το ΦΕΚ διορισμού, το ΑΣΕΠ παύει να έχει οποιαδήποτε επαφή με την προκήρυξη ή τον φορέα που την εξέδωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας.

Το απόλυτο άριστα («20») δεν επελέγη τυχαία, δεδομένου ότι στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) δίνει στον υποψήφιο 1.000 μόρια, ανοίγοντάς του διάπλατα τις πόρτες της επαγγελματικής αποκατάστασης. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στην κατηγορία ΔΕ, το «20» διαιρείται διά δύο και το πηλίκο πολλαπλασιάζεται επί 100 (20/2=10, 10Χ100=1.000).

Τα 1.000 μόρια, όπως διευκρίνιζαν στο «Εθνος» παράγοντες του ΑΣΕΠ, δύσκολα καλύπτονται από κάποιο άλλο κριτήριο. Ο κάτοχος πτυχίου ή απολυτηρίου με βαθμό «15» συγκεντρώνει μόλις 750 μόρια (15/2=7,5, 7,5Χ100=750).

Η διαφορά των 250 μορίων ανάμεσα σε έναν υποψήφιο με βαθμό πτυχίου «20» και σε κάποιον άλλον με βαθμό πτυχίου «15» αποτελεί και «διαβατήριο» διορισμού, διότι δεν υπερκαλύπτεται από τα κέρδη που αποφέρουν τα υπόλοιπα κριτήρια της κατηγορίας ΔΕ.

Δεδομένου ότι στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται παραϊατρικές ειδικότητες, η «βιομηχανία αριστείων» -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- στήθηκε με φόντο το μπαράζ προκηρύξεων που εξέδωσαν όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας τη διετία 2005-2007.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο]।

Δεν υπάρχουν σχόλια: