Σάββατο, 17 Μαΐου 2008

Τέλος του 2008 στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των στρατιωτικών.

Μάχιμοι μέχρι τα 55

Τέλος του 2008 στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των στρατιωτικών.

Τετάρτη, 16.04.08

Στην καθιέρωση 35ετίας ή συμπλήρωσης του 55ου έτους της ηλικίας, ως ορίου για τη συνταξιοδότηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προχωρεί η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, υπό τις κατευθύνσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Απασχόλης, Εσωτερικών - Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, επεξεργάζεται ήδη εισηγήσεις των Επιτελείων για την εφαρμογή του «χακί» ασφαλιστικού και εκτιμάται πως έως το τέλος του 2008 θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για ανατροπή του υφιστάμενου συνταξιοδοτικού καθεστώτος των στρατιωτικών, που θα συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης, προαγωγών και μεταθέσεών τους και την ταυτόχρονη εφαρμογή παράλληλης επετηρίδας.

Οπως επισημαίνουν πηγές του Πενταγώνου, ο βασικός «κορμός» έχει στηθεί και αναμένεται εντός των επόμενων μηνών να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές για να ολοκληρωθεί το ασφαλιστικό των 150.000 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με γνώμονα και τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. «Στην αποτροπή κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να συμβάλουν όλοι ανεξαιρέτως», αναφέρει κυβερνητική πηγή. Επισημαίνει, δε, πως για λόγους μη ύπαρξης κοινωνικών ανισοτήτων, μετά τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, στη γενική ασφαλιστική μεταρρύθμιση επιβάλλεται να ενταχθούν και οι στρατιωτικοί.

Πρόταση που φαίνεται να υιοθετούν και αρκετά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «ή θα έπρεπε να μας βρίσκει σύμφωνους για το μέλλον των νέων υπαξιωματικών και αξιωματικών», όπως αναφέρουν άλλοι. Η συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή το όριο των 55 χρόνων ηλικίας, που φαίνεται να έχει «κλειδώσει», αποτελεί το βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο κινείται το ειδικό γραφείο που έχει συσταθεί με διακλαδική σύνθεση αξιωματικών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σημειώνεται πως σήμερα οι στρατιωτικοί καθιερώνουν δικαίωμα σύνταξης στα 25 χρόνια υπηρεσίας (με 15 πραγματικά), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα τέσσερα ή τα δύο της σχολής όπου φοίτησαν. Υπό εξέταση τίθεται και το σύστημα των διπλών συντάξιμων χρόνων, που ισχύουν για τις ειδικές κατηγορίες (ιπταμένους, υποβρύχιους καταστροφείς, αλεξιπτωτιστές κ.ά.).

Το υπάρχον καθεστώς, πέραν των αποστρατειών σύμφωνα με την κρίση της υπηρεσίας, οδηγεί ολοένα και περισσότερους ενστόλους 45άρηδες σε απόφαση παραίτησης, με μικρή μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους. Σχήμα οξύμωρο με τις σημερινές συνθήκες, οι οποίες κατά την κυβέρνηση επιβάλλουν γυναίκα-μητέρα με ανήλικα παιδιά να εργάζεται μέχρι τα 55 της χρόνια. Ο μεγάλος αριθμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, επίσης, έχει «τινάξει στον αέρα» τα οικονομικά των Μετοχικών Ταμείων, τα οποία, σε συνδυασμό και με την κακή διαχείριση των προηγούμενων χρόνων, αντιμετωπίζουν κατάσταση κατάρρευσης, με ορατό τον κίνδυνο περιορισμού των μερισμάτων στους δικαιούχους τους.

Οι προαγωγές
Για να υποστηρίξει την καθιέρωση του νέου ορίου ηλικίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και προκειμένου να αποφύγει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του Στρατεύματος (ενδεχομένως μαζικές παραιτήσεις), η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επεξεργάζεται σχέδιο αλλαγών στο σύστημα της εξέλιξης των στρατιωτικών.

«Πρέπει να δώσουμε όραμα στα νέα στελέχη και να εστιάσουμε στην αλλαγή νοοτροπίας των αξιωματικών και υπαξιωματικών που υπηρετούν στο Στράτευμα», σημειώνουν επιτελείς του Πενταγώνου.

Εκτιμούν πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η παράλληλη επετηρίδα και να προσαρμοστεί το Στράτευμα (όπως άλλων ξένων χωρών) στις σύγχρονες απαιτήσεις που διαμορφώνονται.

Τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν στον προσδιορισμό της μεταβατικής κατάστασης (από πότε, δηλαδή, θα ισχύουν οι αλλαγές), αν η ένταξη στην παράλληλη επετηρίδα θα είναι εθελοντική και κατά πόσο θα μειώνεται η σύνταξη του στελέχους με την αποστρατεία του πριν από τη συμπλήρωση της 35ετίας ή του 55ου έτους της ηλικίας του.

Η αύξηση των ορίων και ο ρόλος της παράλληλης επετηρίδας

Ως βατήρας αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των στρατιωτικών φαίνεται να χρησιμοποιείται η παράλληλη επετηρίδα, που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία σε αρκετούς σύγχρονους ευρωπαϊκούς στρατούς.

Η επιμήκυνση των χρόνων παραμονής στο βαθμό εξέλιξης εξετάζεται επικουρικά, αλλά θεωρείται επίσης βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος του νέου ασφαλιστικού των ενστόλων.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που κρίνονται από την ηγεσία μη ικανοί να ανελιχθούν στην ιεραρχία και να συνεχίσουν την ενεργό υπηρεσία τους σε μάχιμες θέσεις θα έχουν το δικαίωμα να μπουν στην παράλληλη επετηρίδα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να συνεχίσουν την καριέρα τους υπηρετώντας σε μη μάχιμες θέσεις έως ότου θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση δηλαδή που κάποιος αποστρατευθεί με το βαθμό του συνταγματάρχη στα 48 του χρόνια θα μπορεί να υπηρετεί σε μη οργανική θέση μέχρι να συμπληρώσει τα 35 χρόνια υπηρεσίας ή το όριο των 55 για να λάβει πλήρη σύνταξη. Εξετάζεται δε και το ενδεχόμενο εξέλιξης στην παράλληλη επετηρίδα, ανάλογα με τα χρόνια θητείας. Στην εφαρμογή της παράλληλης επετηρίδας το θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία είναι η αλλαγή νοοτροπίας των στελεχών. Πώς δηλαδή ένας ανώτερος ή ανώτατος αξιωματικός θα συμβιβαστεί βλέποντας τον ομόβαθμό του να εξελίσσεται.

Κίνητρο
Απάντηση στο ερώτημα αυτό, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, αποτελεί το κίνητρο της πλήρους συντάξεως. Αν με την κρίση του «ευδοκίμως τερματίσαντα» φύγει οριστικά από το Στράτευμα, θα μείνει χωρίς σύνταξη έως ότου συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο και θα τη λάβει μειωμένη (αυτό θα εξαρτηθεί από τα υπολειπόμενα χρόνια).

Η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου φαίνεται επίσης να λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης μιας πιθανής μακριάς λίστας της παράλληλης επετηρίδας.

Στην κατεύθυνση αυτή προσανατολίζεται στην αύξηση των ορίων παραμονής στο βαθμό εξέλιξης (έως και δύο χρόνια στο βαθμό) με σκοπό να «ψηλώσει» το σύνολο των ετών του στελέχους και να προσεγγίσει το όριο συνταξιοδότησης.ΚΟΥΤΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Ελεύθερος Τύπος
======================================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: