Σάββατο, 17 Μαΐου 2008

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Ψαλίδι στα μερίσματα, αύξηση στα όρια ηλικίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΨΑΛΙΔΙΣΤΗΚΑΝ κι άλλο τα μερίσματα των δικαιούχων απόστρατων αξιωματικών του Μετοχικού Ταμείου Πολεμικού Ναυτικού, για δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες. Με απόφαση του υπουργείου Άμυνας και της διοίκησης του Ταμείου, για το Πάσχα θα δοθεί στους αποστράτους αντί για δύο, μόνο ένα μέρισμα ως δώρο. Τα Χριστούγεννα είχε πάλι κοπεί το ένα από τα δύο μερίσματα του δώρου για το νέο έτος. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον περιορισμό, ή και τον μηδενισμό ακόμη, της αναμενόμενης (τιμαριθμικής) αύξησης των μερισμάτων το 2008 και στα τρία Ταμεία (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας), όπως αποκαλύπτει ο αρμόδιος υφυπουργός Άμυνας κ. Κ. Τασούλας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Έκτορα Νασιώκα. Όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Τασούλα στη Βουλή, δεν αποκλείεται το περαιτέρω ψαλίδισμα των μερισμάτων, που μέχρι τώρα έχει κοστίσει στον μέσο απόστρατο περί τα 1.200 ευρώ ετησίως.
35ετία σε δύο δόσεις
Οι αλλαγές αυτές αφορούν ωστόσο μόνο τμήμα του σχεδίου για την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος που ισχύει για τους στρατιωτικούς. Το «μυστικό» σχέδιο, όπως αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας και, σύμ φωνα με διαρροές που επικαλούνται τα κοινοβουλευτικά στελέχη, έχει τρεις άξονες:
● Δικαίωμα συνταξιοδότησης θα θεμελιώνουν από 1/1/2009 όσοι έχουν 30 έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος (1ο στάδιο).
● Δικαίωμα συνταξιοδότησης θα θεμελιώνουν από 1/1/2013 όσοι έχουν 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και έχουν συμπληρώσει το 55ο (2ο στάδιο).
● Εγκλωβίζονται στην υπηρεσία για όσο χρόνο χρειαστεί όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δηλαδή τα 25 χρόνια που ισχύουν σήμερα) ώστε να μην παραιτούνται!
Το υπουργείο Άμυνας επισήμως έχει παραδεχθεί ότι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μετεξέλιξης που ετοιμάζει περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που σχετίζονται με τον χρόνο παραμονής στην ενεργό υπηρεσία। Αρμόδιες πηγές έχουν αναφερθεί στη «δημιουργία διπλής επετηρίδας», ώστε οι αξιωματικοί να μην αποστρατεύονται στα 47, 48 ή 50, όταν προσπερνώνται από νεώτερους συναδέλφους τους. Με το μοντέλο αυτό θα μένουν στο Στράτευμα περισσότερα χρόνια, σε άλλη όμως επετηρίδα. Για τη μορφή εφαρμογής υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες: μια πηγή υποστηρίζει ότι αυτό θα εφαρμόζεται εθελοντικά, άλλη πηγή ότι θα τεθεί υποχρεωτικό όριο το 50ό ή το 52ο έτος.

====================================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: