Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008

ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"


Φύλλο Κυριακής
25 - 05 - 2008

ΣΤΗΛΕΣ
Ο «ΙΟΣ» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΦΑΝΤΑΡΕ, ΠΟΥ ΠΑΣ;
ΜΕΣΑ & MEDIA
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση
Με ημερομηνία

ή
Τεύχη Βιβλιοθήκης
Φάκελοι Σαββάτου

Ταυτότητα
Εκδόσεις
Αρχείο
Διάφορα
Επικοινωνία


ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Νέα κριτήρια στην εξέλιξη

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στον στρατό, εάν προχωρήσει το σχέδιο νόμου που προετοιμάζει ο υπουργός Αμυνας για τις αλλαγές στον τρόπο προαγωγής των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων.

Πέντε χρόνια μετά την ανάλογη απόπειρα επί ΠΑΣΟΚ, ο Β. Μεϊμαράκης προετοιμάζεται για την ανατροπή του καθεστώτος ιεραρχίας, με τον βασικό κορμό των προτάσεων να μοιάζει με το σχέδιο νόμου που είχε προετοιμάσει ο Γ. Παπαντωνίου.

*Οι αλλαγές τότε δεν είχαν προχωρήσει, λόγω των αντιδράσεων των αξιωματικών, αλλά κυρίως επειδή λίγους μήνες αργότερα προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

*Καταργείται η επετηρίδα και το απαραβίαστο, μέχρι σήμερα, της αρχαιότητας των αξιωματικών στην πυραμίδα.

Αποσυνδέεται από το έτος αποφοίτησης και θεσπίζονται κριτήρια εξέλιξης, όπως η βαθμολογία στις σχολές όπλων, τα μεταπτυχιακά στην ειδικότητα, που θα μοριοδοτούν την πρόοδο κάθε αξιωματικού.

Ετσι, ένας ταγματάρχης με λίγα μόρια θα μένει στάσιμος στον βαθμό, ενώ θα τον ξεπερνάει ένας συμμαθητής του (με γλώσσες και μεταπτυχιακά), ανελισσόμενος ταχύτερα στην κλίμακα.

*Αλλάζουν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την εξέλιξη αξιωματικών και καθιερώνεται ελάχιστη παραμονή στο στράτευμα η 35ετία «ως υποχρέωση της υπηρεσίας και όχι του αξιωματικού». Προαγωγή, με σταθερά χρόνια παραμονής σε κάθε βαθμό, εκτός ταγματάρχη και συνταγματάρχη (θα ισχύει η κρίση «απόλυτου εκλογής»).

*Αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού. Θα καθιερωθούν κριτήρια για τις τοποθετήσεις-μεταθέσεις και την επιλογή διοικητών για θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ας σημειωθεί ότι και παλαιότερα είχαν θεσπιστεί μόρια για τις μεταθέσεις εξωτερικού, αλλά στην πορεία ανακάλυψαν τρόπους τα επιτελεία για να τα καταστρατηγούν.

*Περιορίζονται οι διαβαθμίσεις κατά τις κρίσεις και καταργείται η κρίση «διατηρητέου στον αυτό βαθμό» για τους ταξιάρχους και τους αρχιπλοιάρχους.

*Αυξάνονται τα χρονικά όρια για «άσκηση διοίκησης» ή «ειδικής υπηρεσίας» σε διοικήσεις μονάδων και επιτελείων.

Κατ' αρχάς θετικές θεωρεί τις προτάσεις η Βάσω Παπανδρέου, ως υπεύθυνη Αμυνας του ΠΑΣΟΚ. Επιφυλάσσεται ταυτόχρονα να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, το οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στα κόμματα.

*«Μπορεί να υπάρχουν πολλά κρυφά σημεία που να οδηγούν, αν δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, σε κομματικοποίηση των Ε.Δ., όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς στη χώρα μας. Εμείς θέλουμε συνεχή αξιολόγηση των Ε.Δ. αλλά με αντικειμενικά κριτήρια» επεσήμανε.


======================================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: