Τρίτη, 27 Μαΐου 2008

Συνωστισμός για έξοδο από το στράτευμα

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Σάββατο 24 Μαΐου 2008
Νέα
Ουρές για την έξοδό τους από το στράτευμα σχηματίζουν καθημερινά οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια άνευ προηγουμένου φυγή που τους επόμενους μήνες θα οδηγήσει μαθηματικά σε διάλυση των μονάδων αλλά και του επιτελείου.

Το νούμερο των παραιτήσεων υπό τον φόβο της έμμεσης αλλαγής του συνταξιοδοτικού, της κατάργησης των πλασματικών χρόνων και τέλος, της κατάργησης του επιστρατευτικού βαθμού έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο. Τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν παραιτηθεί 400 στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και του συνταγματάρχη, ενώ δεκάδες είναι και οι παραιτήσεις στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς οι περισσότεροι παραιτηθέντες είναι διοικητές και υποδιοικητές μονάδων, κυβερνήτες πλοίων και διοικητές αεροπορικών μοιρών. Καθώς ο αριθμός αυξάνει, η στρατιωτική ηγεσία σε πρώτη φάση αφήνει να διαρρεύσει ότι το νομοσχέδιο δεν θα ισχύσει αμέσως μόλις ψηφιστεί αλλά ύστερα από πέντε χρόνια και δεν υπάρχει λόγος παραιτήσεων. Παρά ταύτα, αντί να μειωθεί, ο αριθμός των αιτήσεων αποστρατείας αυξήθηκε και ανώτατοι αξιωματικοί μιλούν για νέα μέτρα, όπως τη μη επίδοση του επιστρατευτικού βαθμού στις παραιτήσεις ακόμα και σε αυτούς που θα παραιτηθούν σήμερα.

Σύμφωνα με τους υπό παραίτηση αξιωματικούς, η μη επίδοση του επιστρατευτικού βαθμού με το νέο σχέδιο νόμου έχει αποτέλεσμα τη μείωση της σύνταξης από 150 έως και 250 ευρώ . Το γεγονός αυτό μαζί με την παράλληλη επετηρίδα, στην οποία δεν πιστεύουν οι αξιωματικοί, καθώς και την κατάργηση των πλασματικών χρόνων έχουν οδηγήσει τους αξιωματικούς σε παραίτηση.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι αξιωματικοί που δεν παραιτούνται μιλάνε για απαράδεκτη κατάσταση, για ανθρώπους που μπήκαν στις στρατιωτικές σχολές για να βρουν μια δουλειά, ενώ χαρακτήριζαν ικανοποιητικά τα μισθολόγια - αναφερόμενοι στα επιδόματα, τις πλασματικές εκτός έδρας και τις παροχές στο εξωτερικό, που έχουν «απολαύσει» τα 2/3 των αξιωματικών κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/05/2008

======================================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: