Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008

«Κίνημα» αξιωματικών κατά Μεϊμαράκη - "ΕΘΝΟΣ"

«Κίνημα» αξιωματικών κατά Μεϊμαράκη

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση στο θέμα του σχεδίου νόμου περί προαγωγών μετά τις αντιδράσεις των στρατιωτικών

«E» 24/5
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Αναδιπλώνεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο θέμα του σχεδίου νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών των στρατιωτικών, μετά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και παραιτήσεις στρατιωτικών σε όλα τα επίπεδα.

«Κίνημα» αξιωματικών κατά Μεϊμαράκη

Το σχέδιο που είχε διαρρεύσει από το υπουργείο προς τους στρατιωτικούς αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού είχαν ήδη υποβληθεί παραιτήσεις αξιωματικών που υπηρετούσαν ακόμα και στα γραφεία υφυπουργών και αρχηγών.

«Κίνημα» αξιωματικών κατά Μεϊμαράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» οι αντιδράσεις των στρατιωτικών στο σχέδιο νόμου, αλλά και στο επικείμενο ασφαλιστικό ήταν έντονες.

Οι αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν πλήθος παρατηρήσεων και υποστήριξαν πως πολλές από τις προβλεπόμενες αλλαγές μπορεί να θεωρηθούν αντισυνταγματικές και να προσβληθούν στα δικαστήρια.

Παράλληλα, σημειώθηκαν ήδη παραιτήσεις στρατιωτικών στο γραφείο του ενός υφυπουργού και στο γραφείο του Αρχηγού ΓΕΣ, καθώς και στα επιτελεία του Γ και Δ Σώματος Στρατού, οι οποίες σχολιάστηκαν από όλους τους ένστολους, με τη λογική ότι αφού ακόμα και αυτοί που βρίσκονται κοντά στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παραιτούνται, τότε οι επικείμενες αλλαγές αναμένεται να είναι τραγικές.

Σε απόσυρση
Επειτα από όλα αυτά το κείμενο που είχε διαρρεύσει ανεπίσημα σε στρατιωτικούς κύκλους φέρεται να αποσύρθηκε ώστε να μελετηθεί και να παρουσιαστεί νέο σχέδιο νόμου, αν και οι βασικές κατευθύνσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δια στόματος του βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη έχει ήδη χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο κατάπτυστο, γιατί «θεσπίζει διαβλητά και υποκειμενικά κριτήρια για τις κρίσεις, προσπαθεί να αιφνιδιάσει και να τιμωρήσει στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αγόγγυστα για χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα».

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΦΥΓΗ
Παραιτήσεις μόνο έως 15 Ιουνίου

Προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των παραιτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνυθεί από τους αρχηγούς ότι θα δέχονται παραιτήσεις μέχρι 15 Ιουνίου και στη συνέχεια θα τις μπλοκάρουν με τη γραφειοκρατία, ώστε οι επόμενες να γίνουν αφού έχει ψηφιστεί ο νόμος. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Σάρισα», όταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έκανε δηλώσεις σχετικές με το επικείμενο νομοσχέδιο, αρκετοί στρατιωτικοί εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.

ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
Οι τρεις λόγοι της απόρριψης του σχεδίου

Από την πλευρά των υπαξιωματικών το νομοσχέδιο απορρίπτεται, καθώς από μια προσεκτική ανάλυση του κειμένου το οποίο διέρρευσε, σχολιάζουν ότι:

1 Από τους Ανθυπασπιστές μόνον οι απόφοιτοι των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) εξελίσσονται και προάγονται σε Αξιωματικούς. Σε αυτή την κατηγορία αξιωματικών οι προαγωγικές εξετάσεις είναι ντροπή για τα στελέχη αυτά, τα οποία έχουν 20 χρόνια προϋπηρεσίας σε πολλές θέσεις και με πλήθος εμπειριών και πτυχίων.

2 Μόνο οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές Απόφοιτοι της Ανώτερης Στρατιωτικής Σχολής Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) εξελίσσονται και προάγονται σε Αξιωματικούς, καθώς οι προερχόμενοι από ΕΠΥ εξελίσσονται έως Ανθυπασπιστές και οι προερχόμενοι από τους ΕΠ.ΟΠ. έως Αρχιλοχίες και αντίστοιχα.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η εξέλιξη στο βαθμό του Αντιπλοιάρχου (όπως αναφέρεται ρητά και στις εκάστοτε εγκυκλίους εισαγωγής στις Α.Σ.Σ.Υ.). Στο άρθρο 5 (χρόνος παραμονής) όταν προστεθούν τα χρόνια παραμονής σε κάθε βαθμό χρειάζονται 41 χρόνια υπηρεσίας για να προαχθούν στο βαθμό αυτό.

Στο άρθρο 11 παρ. 10ζ αναφέρει ότι στην κατηγορία αυτή: «Οι διανύοντες τον τελευταίο βαθμό εξέλιξης και οι οποίοι συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσία ή το όριο ηλικίας αποστρατεύονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους, και στην παρ, 26 (α, β) αναφέρει «Οι συμπληρούντες 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας ή το όριο ηλικίας του βαθμού τους και δεν διανύουν τον τελευταίο βαθμό εξέλιξής τους κρίνονται είτε ευδοκίμως τερματίσαντες είτε αποστρατευτέοι.

Η παραπλάνηση
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι ότι είναι ανέφικτο αυτό που αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο στο άρθρο 3 παρ.7ε (2) και μεγάλο ψέμα και παραπλάνηση των εκάστοτε υποψηφίων για τις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών αυτό που αναγράφεται σε όλες τις εγκυκλίους εισαγωγής ότι εξελίσσονται μέχρι και τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και αντίστοιχα.

3 Για τους Αξιωματικούς προερχόμενους από τις Στρατιωτικές Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών η επιμήκυνση των χρόνων παραμονής στο βαθμό του Υπολοχαγού, Λοχαγού, Ταγματάρχη και αντίστοιχα, αποσκοπεί στο να μειωθούν οι μισθοί τους σε σημαντικό βαθμό, μια και είναι άμεσα εξαρτώμενοι με τις μισθολογικές προαγωγές τους σύμφωνα με το νόμο 3016/2002.

Εκτός από τους μηνιαίους μισθούς η κατηγορία αυτή των Αξιωματικών χάνει σημαντικό μέρος χρημάτων από τα μερίσματα των Μετοχικών και Επικουρικών Ταμείων και σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νόμου 3029/2002 από 1/1/2008 μειώνονται σημαντικά και οι συντάξιμες αποδοχές τους και με το ποσοστό απομείωσης του συντελεστή 80% σε 70%, αλλά και με την εφαρμογή του υπολογισμού της σύνταξης με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

======================================================================
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ :

Ο ΦΟΒΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Αναβρασμός στους ανθυπασπιστές

Οπλίζουν την αδιαφάνεια στις μεταθέσεις στρατιωτικών

Πυρά ανθυπασπιστών κατά ρύθμισης για προαγωγές

Μαζική φυγή σε Στρατό και Αστυνομία

Θύελλα για το προσπέρασμα αξιωματικών στην επετηρίδα του ΠΝ


======================================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: