Πέμπτη, 1 Μαΐου 2008

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στο επίκεντρο των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς

Ενώνουν τη φωνή τους
Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στο επίκεντρο των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς

ΑΠΕ
Φωτογραφία από τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ταϊλάνδη
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων βρίσκονται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε όλο τον κόσμο, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι ζητούν επειγόντως μέτρα για να αποτραπεί η κλιμάκωση της επισιτιστικής κρίσης.

Στις Φιλιππίνες, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μανίλα με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς για να ζητήσουν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων.

Περίπου 3.000 ένοπλοι αστυνομικοί αναπτύψθηκαν κατά μήκος των μεγάλων οδικών αρτηριών που οδηγούν στη Μανίλα, ενώ επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν θέσεις κοντά σε κυβερνητικά κτίρια για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια.

Οι συγκεντρώσεις γίνονται σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας, ένα από τα οποία βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Στο Περού, περισσότερες από 1.000 γυναίκες διαδήλωσαν, την Τετάρτη, έξω από το κτήριο του Κογκρέσου στη Λίμα, χτυπώντας άδειες κατσαρόλες και πιάτα, για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής.

Αντίστοιχο είναι το περιεχόμενο των διαδηλώσεων των συνδικάτων και σήμερα, Πέμπτη.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Περού επιβιώνουν με τα συσσίτια που διοργανώνονται από διάφορες οργανώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς περίπου 12 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 42% του πληθυσμού, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στην Τουρκία, η κυβέρνηση απαγόρευσε τη μεγάλη διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Τα τρία μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα σχεδιάζουν να ηγηθούν μίας διαδήλωσης, που υπολογίζεται να συγκεντρώσει περί το μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Εντούτοις, η κυβέρνηση απαγόρευσε τη διαδήλωση επειδή στο παρελθόν είχαν σημειωθεί επεισόδια από συγκεντρώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι π πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30%.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας δεσμεύθηκε να δώσει μάχη για την μείωση του πληθωρισμού, που έφθασε το 22,5% το 2007, όμως υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θεωρεί σημαντικότερο να διατηρήσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Ακόμη, ο Τσάβες ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά 30%. Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στη Βενεζουέλα αναπροσαρμόζεται στα 372 δολάρια, που είναι ο υψηλότερος στη Λατινική Αμερική. Αρκετοί εργαζόμενοι λαμβάνουν επίσης οφέλη όπως επιδοτούμενα τρόφιμα και στέγη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό


Κόσμος: Περισσότερες ειδήσεις

======================================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: