Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2008

ΣΤΟΠ στον συνδικαλισμό στον στρατό

ΣΤΟΠ στον συνδικαλισμό στον στρατό


30 Μαΐου 2008, 00:01

του Μάκη Πολλάτου

«Εκτός νόμου» ετοιμάζεται να θέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το «Σύνδεσμο Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων», που επιχειρεί να λειτουργήσει σαν το συνδικαλιστικό όργανο των αξιωματικών που υπηρετούν στο στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.

Πριν από λίγες εβδομάδες το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών θεώρησε ότι η δημιουργία του συνδέσμου είναι νομότυπη και ενέκρινε το καταστατικό του. Για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, το σενάριο διείσδυσης του συνδικαλιστικού κινήματος στις ένοπλες δυνάμεις θεωρείται «εφιαλτικό» και γι’ αυτό σχεδιάζονται συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να απαγορευτεί η λειτουργία του «συνδέσμου συνεργασίας», στον οποίο μπορούν να εγγραφούν τόσο οι αξιωματικοί εν ενεργεία όσο και οι απόστρατοι.

Αντλώντας επιχειρήματα από την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προσπαθήσει να αιτιολογήσει την ειλημμένη απόφαση για «απαγόρευση» του συνδικαλισμού στο στρατό. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η ηγεσία του Πενταγώνου θα επιχειρηματολογήσει ενώπιον της δικαιοσύνης ότι στην παρ.2 άρθρο 11 της ΕΣΔΑ προβλέπονται σαφείς περιορισμοί στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, όταν πρόκειται για την εθνική και τη δημόσια ασφάλεια.

«Η σύμβαση ανέχεται περιορισμούς στην ελευθερία του συνεταιρισμού, όταν πρόκειται για θέματα εθνικής ασφάλειας», αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας που θεωρεί ότι οι ενστάσεις της κυβερνώσας παράταξης για τα προβλήματα που θα προκαλέσει ο συνδικαλισμός στο στρατό είναι εύλογες.

Πάντως στο καταστατικό του συνδέσμου συνεργασίας μεταξύ άλλων αναφέρονται ως επιδιώξεις : η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών, η ενημέρωση σε σχέση με το ισχύον νομικό καθεστώς και τις πραγματικές συνθήκες άσκησης του έργου τους, η διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και ημερίδων με επιστημονικό και επιμορφωτικό περιεχόμενο για την πνευματική ανέλιξη των μελών του σωματείου, η επικοινωνία και η συνεργασία με ομοειδή σωματεία του εσωτερικού ή άλλων χωρών, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών συμμετοχής σε θέματα, προβλήματα, ανάγκες και καταστάσεις ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα και σημασίας αλλά επίσης η έκδοση εντύπου και η δημιουργία δικτυακού τόπου που θα αποτελούν βήμα ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες του έργου που επιτελούν οι στρατιωτικοί.

Η συνέχεια στο σήριαλ «συνδικαλισμός στις ένοπλες δυνάμεις» αναμένεται να δοθεί στις δικαστικές αίθουσες, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

======================================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: