Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008

Φεύγουν λόγω ασφαλιστικού

Φεύγουν λόγω ασφαλιστικού

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Από την αρχή του χρόνου έχουν υποβληθεί πάνω από 1.000 παραιτήσεις.
Προσπάθεια να ανακόψει το κύμα φυγής των αξιωματικών από τις Ενοπλες Δυνάμεις επιχειρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι παραιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την αρχή του χρόνου πλησιάζουν τις 1.000 και στους τρεις κλάδους.

*Τα μηνύματα που φτάνουν από τα στρατόπεδα δείχνουν ότι ο αριθμός όσων τελικά θα επιλέξουν να «κρεμάσουν» τη στολή τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς μόλις τον τελευταίο ενάμιση μήνα ο ρυθμός υποβολής παραιτήσεων αυξάνεται. Χαρακτηριστικά, σε μονάδες του στρατού και της αεροπορίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υποβάλει παραιτήσεις σε ποσοστό μεταξύ του 30% έως 40% του μόνιμου προσωπικού, ενώ στο ναυτικό σημαντικός αριθμός κυβερνητών μονάδων του στόλου.

*Στην αεροπορία η μεγάλη μερίδα όσων επιλέγουν την πρόωρη έξοδο είναι μηχανικοί. Οπως, όμως, σημειώνουν από την αεροπορία, αφορά κυρίως όσους πλέον δεν εργάζονται στα υπόστεγα επισκευής των αεροσκαφών, αλλά υπηρετούν σε γραφεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επιτελείς εκτιμούν ότι ο κλάδος «θα υποστεί σοβαρούς διοικητικούς κλυδωνισμούς σε επίπεδο γραφειοκρατικών διαδικασιών και θα χρειαστεί σε κάποιον βαθμό ανακατανομή του προσωπικού».

*Ανάλογες, αν όχι πιο επίπονες, «αναταράξεις» αναμένεται να υποστεί και ο στρατός ξηράς, ο οποίος διατηρεί δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μονάδων και η επαρκής στελέχωσή τους ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Στα ηγετικά κλιμάκια, όμως, διατυπώνεται και η άποψη ότι μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να ανανεωθεί το προσωπικό.

Οπως σχολιάζουν στο Πεντάγωνο «να παραμείνουν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για το στρατό και όχι όσοι έχουν αποκτήσει δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία». Βεβαίως, όλο και περισσότεροι προσχωρούν στην τελευταία κατηγορία...

*Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του πολεμικού ναυτικού. Εάν επαληθευτούν όσα κυκλοφορούν στους διαδρόμους για αξιωματικούς, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των στελεχών σε μονάδες του στόλου, «θα απολεσθεί πολύτιμη εμπειρία μάχιμης διοίκησης και θα απαιτηθούν μερικά χρόνια για να καλυφθεί το κενό», σημειώνουν.

*Στο υπουργείο, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι δεν προετοιμάζονται επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό των ενστόλων, ενώ διαβεβαιώνουν ότι στο νομοσχέδιο «περί ιεραρχίας και προαγωγών» θα περιλαμβάνονται μεταβατικές διατάξεις και δεν θα θίγονται κεκτημένα. Επικαλούνται τις τελευταίες αυξήσεις της τάξης του 8,5% (δόθηκαν από την αρχή του χρόνου με το νέο μισθολόγιο), που αφορούν και στις συντάξεις των αποστράτων. Εμέσως πλην σαφώς, όμως, επιβεβαιώνουν ότι σταδιακά τα επόμενα χρόνια αλλάζει ο υπολογισμός των συντάξεων που αποδίδουν στην εφαρμογή του «νόμου Ρέππα».

*Οι ίδιοι θεωρούν ότι η πολιτική που εφαρμόζουν «υπερκαλύπτει τις όποιες απώλειες από την εφαρμογή του νόμου και ενισχύονται σημαντικά οι μισθοί και οι συντάξεις». Αρκούν οι πολιτικές διαβεβαιώσεις για να περιοριστούν οι παραιτήσεις; Το επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο οι αξιωματικοί πείθονται, αλλά και εάν και ποιες αλλαγές θα προωθήσει η κυβέρνηση.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: