Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2008

Τσουνάμι παραιτήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ένα θέμα που καίει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πριν από μετρικούς μήνες το θέμα που έκαιγε και κυριαρχούσε στα δελτία ειδήσεων ήταν το ασφαλιστικό. Η «καυτή πατάτα» λοιπόν του ασφαλιστικού, από τα «δυναμικά» χέρια της Υπουργού Εργασίας έχει περιέλθει στα «ικανά» χέρια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που την περιεργάζεται για το πώς θα την χειριστεί. Επί τούτου χρησιμοποιώ αυτά τα επίθετα, διότι δεν βρίσκω καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκης θέλει να μετρήσει τις αντιδράσεις σε θέματα μεταρρυθμίσεων που αφορούν προσωπικό φροντίζει να τα καλύπτει όμορφα, βγάζοντας τα στη φόρα μαζί με άλλα θέματα της Άμυνας – όπως τα εξοπλιστικά – που γίνονται πρωτοσέλιδα.

Μαθαίνουμε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα έχει κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των στρατιωτικών. Μαθαίνουμε ότι σχεδιάζεται η διπλή επετηρίδα, με ότι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται. Ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας έχει δηλώσει στα μέσα επικοινωνίας ότι βούληση του είναι να προχωρήσουν τα ζητήματα που αφορούν την επετηρίδα των αξιωματικών και πρόθεση του είναι η δημιουργία της δεύτερης αυτής επετηρίδας να φτάνει μέχρι το βαθμό του Ταξιάρχου (Αρχιπλοιάρχου για το Ναυτικό), με στόχο τη παραμονή στην υπηρεσία αυτών που επιθυμούν να παραμείνουν.

Έως εδώ πολύ καλά μας τα λέτε… Και τι θα γίνει με αυτούς τους Αξιωματικούς που επιθυμούν να φύγουν; Θα τους σταματήσετε; Όταν μπαίνανε στην ηλικία των 18 χρονών στις παραγωγικές σχολές ξέρανε ότι έχουν την υποχρέωση να υπηρετήσουν τις Ε.Δ. για 12 χρόνια μετά την ορκωμοσία τους και μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο εισαγωγής τους ότι θα πάρουν και σύνταξη. Πριν από ένα μήνα δηλώσατε δημόσια ότι «δεν θα θιγούν αυτά τα δικαιώματα και δεν θα καταργηθεί η δυνατότητα της οικιοθελούς αποστρατείας» και προσθέσατε ότι «το ασφαλιστικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένο και δεν αλλάζει». Παράλληλα όμως δηλώσατε ότι «στόχος του υπουργείου είναι να φτάνει η υπηρεσία τα 35 χρόνια!!!, συμπεριλαμβανομένων και των ετών φοίτησης στις στρατιωτικές σχολές».

Η αναθεώρηση του νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών και το νομοσχέδιο που κυκλοφόρησε τον τελευταίο καιρό, θα ψηφιστεί θα έχει άμεση εφαρμογή και θα προβλέπει μεταξύ άλλων:


α) Για τους Αξιωματικούς από τις Α.Σ.Σ.Υ η μη προαγωγή τους σε Αξιωματικούς ή η επιμήκυνση των χρόνων παραμονής στο βαθμό του Υπολοχαγού, Λοχαγού, Ταγματάρχη και αντίστοιχα, αποσκοπεί σε σημαντική μείωση των μισθών τους, μιας και οι βαθμοί είναι άμεσα εξαρτώμενοι με τις μισθολογικές προαγωγές σύμφωνα με το νόμο 3016/2002.
Εκτός από τους μηνιαίους μισθούς, η κατηγορία αυτή των Αξιωματικών χάνει και σημαντικό μέρος χρημάτων από τα μερίσματα των Μετοχικών και Επικουρικών Ταμείων.
Σε συνδυασμό δε και με την εφαρμογή του νόμου 3029/2002 από 1/1/2008 για τον υπολογισμό της σύνταξης με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας και την απομείωση του συντελεστή σύνταξης από 80% σε 70% είναι φανερή και βεβαία η μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους.


β) Για τους Αξιωματικούς από τα Α.Σ.Ε.Ι όσοι παραιτούνται δεν θα παίρνουν ως αποστρατευτικό βαθμό τον επόμενο από αυτόν που κατέχουν, αλλά θα φεύγουν με τον κατεχόμενο βαθμό, που συνεπάγεται απώλεια περί τα 150€ έως 200€ στη σύνταξη.

γ) Για τους Αξιωματικούς προερχόμενους από Υπαξιωματικούς (ΑΣΣΥ), για να γίνει κάποιος Σμήναρχος ή αντίστοιχοι, θα πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Συγχαρητήρια, κύριοι Αρχηγοί των Γενικών επιτελείων Στρατού ,Ναυτικού και Αεροπορίας, για την απόφαση σας ,όμως δεν είδαμε στο προσχέδιο νόμου κάτι ανάλογο και για σας που πρόκειται να γίνεται αρχηγοί , δηλαδή να είστε απόφοιτοι Πανεπιστημίου , η κάτοχοι μεταπτυχιακών, διδακτορικών ,ξένων γλωσσών ,και άλλων συναφών κριτηρίων προκειμένου να γίνεται Αρχηγοί. Το μόνο προσόν σας είναι η κομματική σας ταυτότητα.

Ξεχάσατε σε μια νύχτα τι λέγατε για τους Υπαξιωματικούς και ΤΟΥΣ προερχόμενους από αυτούς Αξιωματικούς όταν ήσασταν Μοίραρχοι, Υποδιοικητές ,Διοικητές. Τότε ήταν άξιοι, ικανοί και σήμερα χρειάζονται πτυχίου ΑΕΙ, προκειμένου να γίνουν Σμήναρχοι και αντίστοιχοι. Και με δεδομένο ότι σήμερα το επίπεδο των μαθητών που εισέρχονται στα ΑΣΣΥ, είναι σε πολλές περιπτώσεις ανώτερο και από αυτό των μαθητών των ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ..

Αντί να φροντίσετε ,να προβλέψετε, με το υπό ψήφιση νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών, να θεσμοθετήσετε κριτήρια τέτοια με τα οποία μετά την αποφοίτηση από τις παραγωγικές σχολές θα δίνονται κίνητρα (όπως μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, σχολεία επιμόρφωσης εντός των ενόπλων δυνάμεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σε συνεργασία με στρατούς προηγμένων χωρών, ΗΠΑ, ΑΓΓΛΙΑ , ΓΑΛΛΙΑ ΚΛΠ) στους Υπαξιωματικούς τα οποία θα αφορούν την εξέλιξη τους, βάζετε μόνο την κατοχή πτυχίου ΑΕΙ, ΧΩΡΙΣ να έχετε εξετάσει αν υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε Υπαξιωματικός να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο της περιοχής που υπηρετεί, διότι αφενός σε πολλές περιοχές δεν υφίσταται αυτή η δυνατότητα και αφετέρου η συχνότητα των μεταθέσεων καθώς και των αδειών για συμμετοχή στις διάφορες εργασίες των Πανεπιστημίων (πχ εργαστήρια ) καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την παρακολούθηση και απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ.

Γνωρίζετε ότι με αυτή την «απορρύθμιση» που ετοιμάζετε έχετε σαν μοναδικό σκοπό την υποβάθμιση των ΑΣΣΥ.

Επίσης, εντονότατες είναι και οι φήμες ότι το προαναφερόμενο νομοσχέδιο θα καταργεί κάποια (?) από τα επιπλέον χρόνια υπηρεσίας που είχαν θεσπιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Τότε γιατί παραιτούνται οι Αξιωματικοί των Ενόπλων μας Δυνάμεων; Τι φοβούνται; Μήπως έχετε χάσει την αξιοπιστία σας, όπως σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος και δεν σας πιστεύουν πια, διότι άλλα υπόσχεστε και άλλα πράττετε; (Το συγκεκριμένο θέμα έχει καταγραφεί πολλάκις σε δημοσκοπήσεις και αφορά όλη την κοινωνία, όχι μόνο τους αξιωματικούς).

Γιατί κύριε Μεϊμαράκη, μέσα στο 2007 υπήρξαν 1.700 στρατιωτικοί – ανάμεσα τους οι πιο πολλοί, 45άρηδες – που παραιτήθηκαν, επιστρέφοντας στην πολιτική ζωή (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 16 Απριλίου 2008).

Συγκεκριμένα πέρυσι στη Πολεμική Αεροπορία οι παραιτήσεις ανήλθαν στις 750,όταν ο μέσος όρος ήταν 200-250,αυξάνοντας κατά 300% τον αριθμό των παραιτήσεων σε σχέση με το 2006; Γιατί μέσα στο Μάιο του 2008 έχουν παραιτηθεί πάνω 400 Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, ενώ κατά δεκάδες πέφτουν και οι παραιτήσεις στο Ναυτικό και την Αεροπορία; (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 24/5/0 8) , και τις οποίες με εντολές άνωθεν παρακρατείτε στα συρτάρια των επιτελείων και αργοπορείτε στην αποδοχή τους, διότι θέλετε να τους εντάξετε στις νέες «απορρυθμίσεις» του νέου ασφαλιστικού που σχεδιάζετε;


Μήπως δεν φταίει μόνο το επερχόμενο ασφαλιστικό η και ο νόμος περί ιεραρχίας και προαγωγών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά φταίνε και άλλα πράγματα;

  • Μήπως φταίει το γεγονός ότι ένα Στέλεχος των Ε.Δ. που έχει βγάλει ανώτατη/ανώτερη σχολή έχει μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό και έχει φτάσει σε μια ηλικία (π.χ. 45 ετών) έχοντας δουλέψει σε αντίξοες συνθήκες (βάρδιες, πολύμηνα ταξίδια, αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ασκήσεις στην παραμεθόριο, readiness, κλπ.) επί 27 συναπτά έτη, δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην οικογένεια του μια αξιοπρεπή διαβίωση;
  • Μήπως φταίει το γεγονός ότι η κοινωνική υπόσταση του ¨Έλληνα Στρατιωτικού έχει υποβαθμιστεί στην Ελλάδα, από τις πρακτικές που ακολουθούσε όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας μετά την μεταπολίτευση;
  • Μήπως φταίει το γεγονός ότι ενώ τυπικά ανήκουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, ουσιαστικά οι Έλληνες Στρατιωτικοί αμείβονται με μισθούς Βορείου Αφρικής; (Συγκεκριμένα, ένας Στρατιωτικός στην Γερμανία, στην Γαλλία, ή στην Αγγλία λαμβάνει μισθό τρεις και τέσσερεις φορές παραπάνω από έναν Στρατιωτικό στην Ελλάδα).
  • Μήπως φταίει το γεγονός ότι η αναξιοκρατία – η μερική έστω αναξιοκρατία – που επικρατεί σήμερα στο στράτευμα, φτάνει στο σημείο όπου τα Στελέχη τοποθετούνται στο εσωτερικό/εξωτερικό μετά από «σημειώματα» των Υπουργών και των «Υφυπουργών»;
  • Μήπως φταίει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μέσα στο στράτευμα μία φάμπρικα «Διαγραφής Δυσμενών Στοιχείων», με αποτέλεσμα όλοι «κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα» να γίνονται «κατ’ εκλογήν» και να φτάνουν μέχρι και Ανώτατοι;

Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι ρητορικές και καλό θα είναι οι απαντήσεις να δοθούν από την ίδια την ηγεσία του στρατεύματος.

Ένα θέμα που καίει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και διόλου τις ηγεσίες (Πολιτική και Στρατιωτική)


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: