Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

Κύμα φυγής αξιωματικών

Υπό το φόβο αλλαγών σε προαγωγές-ασφαλιστικά

Αναβολή για τον Οκτώβριο πήρε το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών των αξιωματικών. Και μόνο η πρόθεση του υπουργείου να φέρει τα πάνω κάτω στο σημερινό καθεστώς, προκάλεσε σωρεία παραιτήσεων, που έφτασαν τις 1.000 από την αρχή του χρόνου.

Διαπιστώνοντας εκ των υστέρων ότι οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, στο Πεντάγωνο αποφάσισαν να εξετάσουν σε νέα βάση τις αλλαγές. Ηδη, το χρονοδιάγραμμα - εξπρές έχει εγκαταλειφθεί, ενώ στο υπουργείο εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί. «Το τελικό σχέδιο θα καταρτιστεί το φθινόπωρο και θα μοιραστεί στα κόμματα για παρατηρήσεις. Θα προχωρήσουμε μόνο σε εκείνες τις αλλαγές για τις οποίες θα υπάρχει ευρεία συναίνεση», απαντούν τώρα δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους.

*Το νομοσχέδιο εστάλη στα γενικά επιτελεία για σχολιασμό, ο οποίος και ολοκληρώθηκε προ ημερών. Ωστόσο, οι περισσότερες αλλαγές βρίσκονται στον αέρα, αφού στο υπουργείο συγκροτείται νέα επιτροπή, η οποία αναμένεται να «στρογγυλέψει» ή να απαλείψει διάφορες ρυθμίσεις. Ας σημειωθεί δε, ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου. Και τότε έγιναν σχέδια, πολλοί είχαν αντιδράσει και τελικά, το νομοσχέδιο δεν έφτασε ποτέ στο Κοινοβούλιο.

*Κυρίαρχο ζήτημα είναι κατά πόσο οι αλλαγές θα επηρεάσουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των στρατιωτικών. Αυτό είναι που προκάλεσε και τις μαζικές παραιτήσεις των τελευταίων μηνών. Οσο κι αν το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, οι αξιωματικοί δεν πείθονται, καθώς το μισθολόγιο συνδέεται με τη βαθμολογική εξέλιξη.

*Οι βασικές αλλαγές θέλουν την παραμονή των αξιωματικών για περισσότερα έτη στον ίδιο βαθμό.

Για παράδειγμα θα προάγονται στο βαθμό ταξιάρχου στα 30 χρόνια, αντί των 26 που είναι σήμερα, επιμηκύνοντας κατά συνέπεια και τα όρια παραμονής στους μικρότερους βαθμούς.

*Προτείνεται η παραμονή στην ενεργό υπηρεσία των Σωμάτων από τα 12 χρόνια σήμερα (διπλάσιο των ετών της σχολής) στα 18 (τριπλάσιο). Η ρύθμιση αφορά το ιατρικό προσωπικό.

*Να αυξηθούν τα «αντικίνητρα» όσων υποβάλλουν παραίτηση προτού συμπληρώσουν τα ελάχιστα χρόνια παραμονής στο στράτευμα. Ενα από αυτά ίσως είναι η κατάργηση του επιπλέον βαθμού κατά την αποστρατεία.

*Γρίφος παραμένουν τα «αντικειμενικά» κριτήρια, που θα οριστούν για την αξιολόγηση. Διαφωνίες εκφράζονται και σε ανώτατο επιτελικό επίπεδο, λόγω της φύσης κάθε κλάδου. Αλλη η δουλειά του πιλότου μαχητικού, άλλη στα πλοία και διαφορετική στις παραμεθόριες μονάδες του στρατού. Δεν εξετάστηκαν, πάντως, μοντέλα με τα οποία και οι υφιστάμενοι βαθμολογούν τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους τους, όπως π.χ. στη Γερμανία.

*Προς διερεύνηση είναι η έναρξη και το εύρος εφαρμογής της αξιολόγησης των στελεχών, αφού με την εφαρμογή της θα δημιουργείται ένα «ασανσέρ» στην επετηρίδα. Ποια δηλαδή θα είναι η μεταβατική περίοδος και από ποιο βαθμό θα τύχει εφαρμογής. Αλλά και πώς θα αλλάζει η αρχαιότητα και για πόσες φορές στην καριέρα του κάθε αξιωματικού.

Ο ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 10/08/2008

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: