Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008

Καλύτερες συντάξεις για «γαλάζιους» απόστρατους

Με επιτάχυνση των διαδικασιών αποστρατείας οι αξιωματικοί που υπέβαλαν παραίτηση χάνουν 100 ευρώ τον μήνα. Εξαιρέθηκαν «ημέτεροι» που μπήκαν σε άλλη λίστα


Καλύτερες συντάξεις για «γαλάζιους» απόστρατους

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι παραιτηθέντες, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «έπαιξε» με τις ημερομηνίες και τις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος ώστε για λίγες μέρες πάρουν μικρότερη σύνταξη. Αντίθετα, προκλητικά εξαίρεσε τα «γαλάζια παιδιά», φροντίζοντας να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η αποστρατεία τους μερικές μέρες αργότερα, ώστε να συμπληρώσουν τα απαραίτητα συντάξιμα και να παίρνουν περισσότερη σύνταξη!

Οι παραιτηθέντες και αδικηθέντες αξιωματικοί προέρχονται οι περισσότεροι από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και καταγγέλλουν τη διπλή κοροϊδία σε βάρος τους.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι πρώτη φορά στα χρονικά μεθοδεύτηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών αποστρατείας όσων στρατιωτικών είχαν υποβάλει παραιτήσεις, παρά την τακτική που ακολουθούνταν επί πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα για 15 εργάσιμες μέρες να χάνουν ολόκληρο συντάξιμο χρόνο.

Κατά «μαγικό» τρόπο, όμως, από τη ρύθμιση εξαιρέθηκαν ορισμένα άτομα και το όνομά τους μπήκε σε άλλη λίστα αποστρατειών που προωθήθηκε για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνολικά, φέτος ο αριθμός των παραιτηθέντων αξιωματικών και υπαξιωματικών στον Στρατό Ξηράς ξεπερνά τους 860, αριθμός πολλαπλάσιος αυτού των προηγούμενων ετών.

Οι ημερομηνίες
Οι αξιωματικοί που παραιτούνται υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους σε χρονικό διάστημα τέτοιο ώστε μέχρι να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα να μπορούν να συμπληρώσουν τα 25 χρόνια υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα η στρατιωτική ηγεσία εξέταζε τις παραιτήσεις έξι με επτά μήνες αφού υποβάλλονταν.

Φέτος, όπως καταγγέλλουν οι στρατιωτικοί, οι διαδικασίες που ακολούθησε η ηγεσία επιταχύνθηκαν ώστε η αποστρατεία τους να γίνει αποδεκτή 15 μέρες πριν συμπληρώσουν τα 25 χρόνια υπηρεσίας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που οι ίδιοι επισημαίνουν, ο ίδιος ο αρχηγός ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και έστειλε στην Προεδρία της Δημοκρατίας τους πίνακες με αγγελιαφόρο, ώστε να γίνει άμεσα η αποστρατεία.

Το αποτέλεσμα είναι να χάσουν οι αποστρατευθέντες 4% με 5% από την αύξηση του χρονοεπιδόματος (από 48% στο 52%) που θα δικαιούνταν αν αποστρατεύονταν 15 μέρες αργότερα. Παράλληλα, έχασαν και τον μισθολογικό βαθμό του αντισυνταγματάρχη και αποστρατεύθηκαν με ένα κλιμάκιο μικρότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος», πολλοί είναι οι παραιτηθέντες αξιωματικοί οι οποίοι δεν περιλήφθηκαν στη λίστα της ντροπής, αλλά προφυλάχθηκαν ώστε να αποστρατευθούν ύστερα από 15 μέρες και να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα «γαλάζιων αξιωματικών» (χωρίς να αναφέρονται ονόματα και οι αριθμοί του μητρώου τους για ευνόητους λόγους) είναι:

Υπλγός (ΠΒ) (ΑΜ 527**) είσοδος στη ΣΜΥ 25/10/1983 αναφορά αποστρατείας 29/4/2008 αποδοχή αποστρατείας 12/6/2008 (δεν περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ των ταχύτατων αποστρατειών)

Υπλγός (ΠΒ) (ΑΜ 526**) είσοδος στη ΣΜΥ 25/10/1983 αναφορά αποστρατείας 10/6/2008 αποδοχή αποστρατείας 30/7/2008 (δεν περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ των ταχύτατων αποστρατειών)

Υπλγός (ΠΒ) (ΑΜ 526**) είσοδος στη ΣΜΥ 25/10/1983 αναφορά αποστρατείας 12/6/2008 αποδοχή αποστρατείας 30/7/2008 (δεν περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ των ταχύτατων αποστρατειών)

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποστρατευθέντες αναμένεται να διεκδικήσουν δικαστικά τις 15 μέρες «ενσήμων». Οπως πολλοί άλλοι κλάδοι εργαζομένων έχουν δικαίωμα να εξαγοράσουν ένσημα προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα για τη σύνταξή τους.

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: