Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008

«Οχι» απαντούν τα δικαστήρια της Αθήνας στο αίτημα του υπουργείου Αμυνας για απαγόρευση λειτουργίας του συνδικαλιστικού οργάνου.


Μάχη για σωματείο στρατιωτικών

ΕΘΝΟΣonline

. . . Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα. Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση

Την ώρα που αναμένεται να εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της ίδρυσης συνδικαλιστικού οργάνου των στρατιωτικών, τα δικαστήρια της Αθήνας απαντούν «όχι» στο αίτημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για απαγόρευση λειτουργίας σωματείου στρατιωτικών.

Οι στρατιωτικοί ίδρυσαν τον περασμένο Μάρτιο, με απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σωματείο με την επωνυμία «Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων». Λίγες μέρες μετά την ίδρυσή του, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προσέφυγε στον εισαγγελέα ζητώντας την απαγόρευση λειτουργίας, με το αιτιολογικό ότι τέτοιες κινήσεις αναμένεται να οδηγήσουν «με μαθηματική ακρίβεια σε ομαδοποιήσεις, διχαστικές κινήσεις και δημιουργία τάσεων "παρατάξεων", με άμεση συνέπεια τη σοβαρή διατάραξη της πειθαρχίας» στο στράτευμα. Ο εισαγγελέας κατέθεσε άμεσα αίτημα για αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών και παράλληλα ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μη λειτουργήσει το σωματείο μέχρι να εκδικαστεί το αίτημά του.

Τα ασφαλιστικά μέτρα εξετάστηκαν από το Πρωτοδικείο Αθηνών και απορρίφθηκαν, καθώς ο δικαστής έκρινε πως από το καταστατικό του συνδέσμου δεν προκύπτει κάποια συνδικαλιστική δράση, αλλά «το νομίμως συσταθέν αστικό σωματείο έχει πρωταρχικό σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων των υπηρετούντων μελών στις Ενοπλες Δυνάμεις ανεξαρτήτως κλάδου και βαθμού». Αυτό, επεσήμανε ο δικαστής, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κατάλυση ή υποβάθμιση της πειθαρχίας που αποτελεί την πεμπτουσία και το θεμέλιο της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας».

Το καταστατικό
Σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου, το οποίο άμεσα επαναλειτουργεί την ιστοσελίδα του (http://www.sysmed.gr/), στόχοι του είναι:

  • Η επαγγελματική, πολιτιστική και κοινωνική εξύψωση των μελών του και η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους.
  • Η διαρκής μελέτη, συλλογή δεδομένων και ενημέρωση των μελών σε σχέση με το ισχύον νομικό καθεστώς και τις πραγματικές συνθήκες άσκησης του έργου τους.
  • Η μελέτη και εισήγηση -συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες- συγκεκριμένων μέτρων για την προαγωγή της επαγγελματικής επάρκειας, την ηθικοκοινωνική κατοχύρωση και τη βελτίωση των συνθηκών έναρξης, διαδρομής και πέρατος της σταδιοδρομίας των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.
  • Η διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και ημερίδων με επιστημονικό και επιμορφωτικό περιεχόμενο για την πνευματική ανέλιξη των μελών του Σωματείου προς το σκοπό δημιουργίας υπευθύνων, αρτίων και συγκροτημένων οργάνων της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας.
  • Η επικοινωνία και συνεργασία με ομοειδή σωματεία του εσωτερικού ή άλλων χωρών.
  • Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών συμμετοχής σε θέματα, προβλήματα, ανάγκες και καταστάσεις ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα και σημασίας, όπως σταυροφορία για αιμοδοσία, αντιμετώπιση θεομηνιών, συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις φιλανθρωπικών σκοπών και πέραν των υπηρεσιακώς διατεταγμένων προς χάρη του γενικού συμφέροντος.
  • Η έκδοση εντύπου και η δημιουργία δικτυακού τόπου που θα αποτελούν βήμα ελεύθερης έκφρασης και ενημέρωσης των μελών στο πλαίσιο των ανωτέρω σκοπών, ανταλλαγής απόψεων σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες του έργου που επιτελούν και την καθημερινότητα αυτών και των οικογενειών τους.
  • Η δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοηθείας και αλληλεγγύης προς αντιμετώπιση εκτάκτων και σοβαρών οικονομικών αναγκών των μελών του Σωματείου και των οικογενειών τους.

Με βάση αυτή την απόφαση και εν αναμονή της εκδίκασης του αιτήματος του εισαγγελέα για απαγόρευση της λειτουργίας του σωματείου, τα μέλη του, στρατιωτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί επαναδραστηριοποιούνται και προγραμματίζουν εκδηλώσεις σχετικές με το επάγγελμά τους.

Στις 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο, όπου έχουν προσφύγει οι στρατιωτικοί, η ίδρυση συνδικαλιστικού οργάνου των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου είναι πολύ πιθανό να είναι αρνητική. Σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι ιδρυτές του, θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

============================================================
Η δικαστική σφαλιάρα στον Μεϊμαράκη λίγο πριν τον ανασχηματισμό.
Περιμένουμε να δούμε και το βαθμολογικό νομοσχέδιο . . .

Αναδημοσιεύουμε από τη προσωπική του σελίδα :

Ανακοινώσεις Τύπου

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008


Ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008, με τους προέδρους των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας,
Αντιστράτηγο ε.α Γ. Κοράκη, Αντιναύαρχο ε.α Κ. Καναβαριώτη και Αντιπτέραρχο ε.α Β. Κατσαντώνη, αντίστοιχα, με τους οποίους και συζήτησε θέματα που απασχολούν τους απόστρατους αξιωματικούς.

Στο πλαίσιο της συνάντησης δόθηκε στις Ενώσεις Αποστράτων το σχέδιο νόμου «Περί Ενώσεων Απόστρατων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων », που αντικαθιστά το πεπαλαιωμένο Ν.Δ 1171/1972, προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους ώστε εν συνεχεία να κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή.


Στη συνάντηση παρέστη επίσης και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε δεχθεί στο γραφείο του τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Αντιστράτηγο ε.α Δ. Πανταζόπουλο, ο οποίος και επέδωσε υπόμνημα με απόψεις και προτάσεις αναφορικά με το προσχέδιο νόμου «Περί Κρίσεων και Προαγωγών των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.


Μεϊμαράκη . . . δύσκολες εποχές για υπουργούς !!!

"ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ"
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: