Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

Καθιέρωση θητείας 9 μηνών στο Στρατό Ξηράς

Της Δωρας Aντωνιου (kathimerini)

Ο κύβος για τη μείωση της θητείας ερρίφθη και, εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, οι πρώτοι τυχεροί που θα υπηρετήσουν 9 μήνες, αντί των 12 που ισχύει σήμερα, είναι οι στρατεύσιμοι που θα καταταγούν τον Αύγουστο. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε χθες το πρωί (στη ΝΕΤ) ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει με τη σχετική εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση. Εκτός απ’ όσους πρόκειται να καταταγούν στο εξής, οφέλη προκύπτουν και για ορισμένους από τους ήδη υπηρετούντες. Ετσι, όσοι κατετάγησαν τον Ιανουάριο θα υπηρετήσουν ένα μήνα λιγότερο και όσοι κατετάγησαν τον Μάιο, δύο μήνες λιγότερο.

Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι εντός του 2010 σχεδιάζεται να καταργηθεί η θητεία εφέδρων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία, που, ούτως ή άλλως, εξυπηρετούνται από μόνιμους, με τους εφέδρους να χρησιμοποιούνται σε βοηθητικές υπηρεσίες. Ετσι, όλοι όσοι καλούνται να υπηρετήσουν, θα κάνουν τη θητεία τους στον Στρατό Ξηράς. Ανέφερε, επίσης, ότι το πρόβλημα των υπηρεσιών θα λυθεί με την ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν έκανε καμιά αναφορά σε νέες προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών.

Οι δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη προκάλεσαν άμεση αντίδραση, σε υψηλούς τόνους. της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Αμυνας, κ. Βάσως Παπανδρέου, η οποία συνέδεσε την εξαγγελία μείωσης θητείας με την ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και μίλησε για κίνηση που αποσκοπεί σε κομματικά οφέλη και υποκινείται από μικροκομματικούς λόγους.

Η κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις «εσπευσμένα και αποσπασματικά μέτρα». Ανέφερε δε ότι η εξαγγελία μείωσης της θητείας γίνεται χωρίς μελέτες και χωρίς σχεδιασμό. Διευκρίνισε ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η αναγκαία αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία περιλαμβάνει κατάργηση μονάδων και συγκέντρωση των δυνάμεων, οργάνωση της ηλεκτρονικής φύλαξης των στρατοπέδων, σημαντική αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών και βελτίωση της εκπαίδευσης. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί γίνονται ερήμην της στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία έχει αντιρρήσεις για τη μείωση της θητείας.


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: