Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Οι νάρκες για το υπ. Αμυνας - Τα προβλήματα που ζητούν λύσεις στην καθημερινότητα των στρατιωτικών

"Αξιοκρατία, επαγγελματισμό και ισονομία" εγγυήθηκε στην πρώτη του ημερήσια διαταγή προς τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων ο νέος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λέξεις και έννοιες που αν μπορούσαν έστω και στο μισό τους να εφαρμοστούν κάποτε στο υπουργείο των «άφωνων» (λόγω απαγόρευσης έκφρασης δημόσιου λόγου) στρατιωτικών, θα βελτίωναν κατά πολύ την καθημερινότητα του κάθε στρατιωτικού και, φυσικά, την απόδοσή του στην εργασία του.

ΩΡΑΡΙΟ «Υπερωρίες» χωρίς αμοιβή

1 Οι στρατιωτικοί είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων που το τυπικό ωράριο, το οποίο ισχύει όπως σε όλο το Δημόσιο, καταστρατηγείται πολλές φορές, «λόγω αναγκών της υπηρεσίας». Πολλές φορές καλούνται να κάνουν «υπηρεσίες» αμέσως μετά τη συμπλήρωση της πρωινής τους εργασίας και, φυσικά, χωρίς καμία έξτρα αμοιβή, αφού όταν δεν υπάρχει ωράριο, δεν υφίσταται και η έννοια της υπερωρίας. Και ίσως κάποιος να αναρωτηθεί: «εάν εφαρμοστεί ωράριο, είναι δυνατόν να διακόπτονται οι ασκήσεις;». Ενα ερώτημα παραπλανητικό, αφού με όσα ισχύουν σήμερα οι στρατιωτικοί στην πραγματικότητα λειτουργούν ως «όχλος» για όλο το 24ωρο. Και, φυσικά, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αποδώσει στην εργασία του για τόσες ώρες. Η αριθμητική στενότητα του υπηρετούντος προσωπικού αναγκάζει τους περισσότερους να εργάζονται εντατικότερα και πέραν του κανονικού ωραρίου αλλά και να αναλαμβάνουν αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Υποχρεώνονται να μετέχουν σε πολυήμερες και επίπονες ασκήσεις, πορείες, πλόες, πτήσεις, συνήθως μακριά από τις μόνιμες κατοικίες τους.

Το πρόβλημα αυτό στις περισσότερες χώρες έχει λυθεί με την εφαρμογή ενός κυλιόμενου ωραρίου, ώστε και οι απαραίτητες υπηρεσίες να μπορούν να γίνουν και να μην εξαντλείται ο κάθε στρατιωτικός από την υποχρεωτική πολύωρη απασχόλησή του. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες στρατιωτικοί κατέφυγαν στα δικαστήρια, προκειμένου να διεκδικήσουν αμοιβή για τις υπηρεσίες τους και αναμένεται σύντομα η εκδίκαση των υποθέσεων. Τ

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Παρεμβάσεις για τακτοποίηση ημετέρων

2 Παρά το γεγονός ότι από το 1996 θεσπίστηκε νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οι στρατιωτικοί θα γνωρίζουν την επόμενη μετάθεσή τους δυο χρόνια πριν από την υλοποίησή της, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση. Οι μεταθέσεις τους γίνονται γνωστές λίγο πριν από την υλοποίησή τους και έτσι αναγκάζονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο να μετακομίσουν (ειδικά στον Στρατό Ξηράς) μέσα σε λίγες μέρες μια ολόκληρη οικογένεια σε άλλη περιοχή από την τελευταία όπου υπηρετούσαν.

Και αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε δύο με τρία χρόνια για τον Στρατό Ξηράς, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να συντηρούν δύο σπίτια, προκειμένου να μη διαταράξουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους και να μην τα μετεγγράφουν σε διαφορετικά σχολεία κάθε χρόνο. Η μη γνωστοποίηση των μεταθέσεων των στρατιωτικών σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων για την τακτοποίηση «ημετέρων» μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Αντίθετα, εάν εφαρμόζεται μια αληθινή αξιοκρατία, τότε οι μεταθέσεις -όπως στις άλλες χώρες- μπορούν να ανακοινώνονται δύο χρόνια πριν, ώστε ο καθένας να προετοιμάζεται τόσο όσον αφορά τη δουλειά του όσο και την οικογένειά του. Να σημειωθεί ότι συνήθως οι σύζυγοι των στρατιωτικών δεν έχουν μόνιμη απασχόληση, η οποία θα συνέβαλε στον οικογενειακό προϋπολογισμό, λόγω των συχνών και αιφνίδιων μεταθέσεων.

ΕΜΠΟΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ «ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ»

3 Οι στρατιωτικοί είναι η μόνη ίσως κατηγορία πολιτών που δεν μπορεί να εκφράσει δημόσια τη γνώμη της για οτιδήποτε χωρίς πιθανές επιπτώσεις. Φαίνεται επίσης να έχουν απολέσει πολλά από τα δικαιώματα που έχουν οι άλλοι πολίτες και τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Ενα από αυτά είναι το δικαίωμα υπεράσπισης. Ακούγεται παράδοξο, όμως οι στρατιωτικοί σε περίπτωση πειθαρχικής διαδικασίας δεν έχουν δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους με την παρουσία συνηγόρου!

Επίσης ένα από τα προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν είναι ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αποφάσεις δικαστηρίων που τους δικαιώνουν για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα προβλήματα δεν διορθώνονται από την υπηρεσία τους, με αποτέλεσμα όποιος νιώθει θιγόμενος να πρέπει να προσφεύγει με δικά του έξοδα και πάλι στα δικαστήρια, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις για το ίδιο θέμα. Αναγκάζονται δηλαδή σε οικονομική αφαίμαξη, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ακόμα κι αν τα δικαστήρια έχουν ήδη κρίνει ότι έχουν δίκιο!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παγίδες στα στρατόπεδα

4 Η παλαιότητα των κτιρίων και η «χακί» νοοτροπία έχουν χτίσει στη χώρα μας επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον για τους στρατιωτικούς και τους στρατιώτες. Τα στρατόπεδα κρύβουν παγίδες (όπως συχνά έχει γράψει το «Εθνος» και αποδείξει με φωτογραφίες), οι οποίες λόγω έλλειψης χρημάτων και κυρίως λόγω κακής νοοτροπίας «κουκουλώνονται» αντί να επουλώνονται.

Η μόνιμη δικαιολογία είναι η παλαιότητα των κτιρίων, καθώς τα περισσότερα χτίστηκαν την περίοδο αμέσως μετά το 1974 και συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα με συνθήκες εκείνης της δεκαετίας. Μια απλή βόλτα σε κάποιο από αυτά τα στρατόπεδα θα μπορούσε να πείσει και τον πλέον καχύποπτο για την επικινδυνότητά τους.

Και οι περίφημες επιτροπές «Υγιεινής και Ασφάλειας» που δημιουργήθηκαν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια δεν μπόρεσαν ποτέ να προσφέρουν λύσεις, πέραν από το να διορθώσουν ορισμένα από τα πλέον επικίνδυνα μέρη των στρατοπέδων, όπως για παράδειγμα τα καλώδια υψηλής τάσης που διέρχονταν μέσα από ορισμένα στρατόπεδα. Και ήταν αναμενόμενο, αφού ακόμα και όσοι από τους αξιωματικούς που είχαν εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και να προτείνουν λύσεις απλώς μετατέθηκαν τον επόμενο χρόνο σε άλλες θέσεις.

ΙΩΑΝΝΗ ΗΛΙΑΔΗ
ioanna.iliadi@esiea.gr

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: