Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Κρίσεις με «σφαγή» συμμαθητών

Με αποστράτευση της «σειράς» τους ξεκινούν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Ποιοι προάγονται και ποιοι αποχωρούν σε Στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό
Με τη «σφαγή» των συμμαθητών τους ξεκινούν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων τις ετήσιες κρίσεις. Στον Στρατό Ξηράς αναμένεται να αποστρατευτεί ο γενικός επιθεωρητής Στ. Νάσης, συμμαθητής του αρχηγού ΓΕΣ, ο οποίος συμπλήρωσε το όριο των τριών ετών στη θέση του αντιστρατήγου. Ο Στ. Νάσης αναμένεται να προταθεί από τον Β. Βενιζέλο για τη θέση του διοικητή της ΕΛΔΥΚ.

η 2η θέση στην ιεραρχία του Στρατού αναμένεται να καταλάβει ο επίσης καταδρομέας Σπ. Παπαδάκης, νυν διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού, για τον οποίο πάντα μιλάει με κολακευτικά λόγια η Αραβαντινού.

Από τους υπόλοιπους αντιστράτηγους (Κ. Κατής, Ι. Κολέτσος, Δ. Λυμπέρης, Γ. Ταμουρίδης, Π.
Γιαννόπουλος, Σ. Ξυφαράς, Κ. Θεοφανίδης, Β. Κούκουζας) ως βέβαιοι για την παραμονή τους στην ενεργό υπηρεσία θεωρούνται οι Δ. Λυμπέρης και Κ. Θεοφανίδης...

Στο Ναυτικό, όπως εγκαίρως είχε αποκαλύψει το «Εθνος», για αρχηγός Στόλου προορίζεται ο υποναύαρχος Δημητριάδης, νυν διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και αρχηγός της τάξης του.

Η εκτόξευση Δημητριάδη στην αρχηγία του Στόλου θα συμπαρασύρει στην αποστρατεία του μάχιμους υποναυάρχους Π. Ραδίτσα, Ν. Βαζαίο, Δ. Παπαγιαννίδη και Χ. Κατσαρό. Παραμένουν οι μάχιμοι υποναύαρχοι Κ. Γκιώνης και Π. Ευσταθίου και ο Γ. Ορφανός, ο οποίος θα προαχθεί σε αντιναύαρχο και θα τοποθετηθεί υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Από τους Μηχανικούς θα αποστρατευτούν οι Π. Κόλλιας και Ι. Βορριάς. Γενικός επιθεωρητής Ναυτικού θα γίνει ο Φ. Χατζηδάκης, ενώ θα προαχθεί στον βαθμό του υποναυάρχου ο Κ. Αγιατζίδης.

Στους Οικονομικούς αποστρατεύονται ο υποναύαρχος Δ. Καραλής και ο αρχιπλοίαρχος Γ. Νιάνιας. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να γίνει αρχηγός του Οικονομικού ο Ι. Ζώτος, στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αποστρατεύθηκε πέρυσι και επανήλθε με απόφαση του ΣΑΓΕ την περασμένη εβδομάδα. Καίρια πόστα αναμένεται να αναλάβουν και οι άλλοι δύο αξιωματικοί που επανήλθαν.

Ο Ν. Κρυωνερίτης, ως υπαρχηγός ΓΕΝ, και ο Β. Αποστολάκης, προσωπάρχης του ΓΕΝ.

Στην Αεροπορία ο νυν αρχηγός ΓΕΑ έχει εμπλακεί σε σκληρή «αερομαχία» με τους τέσσερις συμμαθητές του, τους οποίους επιδιώκει να καταρρίψει.

Πρώτος στο «στόχαστρό» του ο αρχηγός ΑΤΑ Γ. Πατσαντάρας και ακολουθούν οι Κ. Καλαμάτας, Κ. Βλαχάβας και Κ. Ιατρίδης. Το σενάριο Κλόκοζα προβλέπει ως αρχηγό του ΑΤΑ τον νυν υπαρχηγό ΑΤΑ Αντ. Ατμαζάκη.

Ο υπουργός
Πάντως στην Αεροπορία όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθότι δεν έχει ειπωθεί ο τελευταίος λόγος από τον Β. Βενιζέλο.

Για τη θέση του διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμυνας που καταλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία υπάρχουν δύο σενάρια: ή παραμένει ο Κ. Καλαμάτας, που σημειωτέον είναι αρχαιότερος του αρχηγού ΓΕΑ, ή τοποθετείται ο νυν υπαρχηγός ΓΕΑ Γ. Δούμος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αποστρατεύεται.

Τη θέση του υπαρχηγού ΓΕΑ ενδεχομένως θα καταλάβει ο Αντ. Τσανιτράκης που δικαιώθηκε πρόσφατα από το ΣΑΓΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα τοποθετηθεί διοικητής ΔΑΥ.

Από τους Μηχανικούς αναμένεται να αποστρατευτούν ο αντιπτέραρχος Κ. Κουνέλης και ο υποπτέραρχος Γιαννιτσόπουλος, ενώ θα προαχθεί ο Αχ. Λέλας.

Στον Βοτανικό
Με χρυσές κλωστές κεντούν τα γαλόνια των ναυάρχων

Με χρυσές κλωστές εισαγόμενες από τη Γαλλία τέσσερις κεντήστρες στον Βοτανικό, όλο τον Φεβρουάριο, ετοίμαζαν τα ναυαρχικά γαλόνια που θα φορέσουν όσοι προαχθούν στην ανώτατη βαθμίδα του Πολεμικού Ναυτικού.

«Κάθε χρόνο τον Φλεβάρη, εν όψει των τακτικών κρίσεων του Μαρτίου, κάνουμε την ίδια προετοιμασία. Ετοιμάζουμε τα γαλόνια των υποψήφιων ναυάρχων. Εμείς τα έχουμε έτοιμα, αλλά κανείς δεν τολμάει να έρθει να τα προβάρει στη στολή του πριν ληφθεί η τελική απόφαση της προαγωγής του», μας λέει ο κυρ-Παναγιώτης Τσάγας, που επί μία εικοσιπενταετία έραβε τις στολές των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Τώρα οι στολές έρχονται έτοιμες και απλώς στο «Ραφείο» γίνονται οι μεταποιήσεις των στολών...

Ωστόσο, το μόνο που έχει μείνει ανέπαφο, όπως τον παλιό καλό καιρό του «Ενδοξου Πολεμικού Ναυτικού», είναι το κέντημα και η τοποθέτηση των γαλονιών στις στολές.

Τέσσερις τεχνίτριες με υλικά από τη Γαλλία κεντούν τα γαλόνια όλων των βαθμών και με τον κύκλο στην κορυφή τα ράβουν πάνω στα μανίκια.

Η εργασία αυτή κάθε άλλο παρά είναι εύκολη. Αναλόγως με τον βαθμό και η απόσταση του ενός γαλονιού από το άλλο.

Τα ναυαρχικά γαλόνια είναι πιο φαρδιά και πιο αστραφτερά, οι λεγόμενες χρυσές «πλάκες». Ο ταξίαρχος έχει «πλάκα 1», ο υποναύαρχος «πλάκα 2» και ο αντιναύαρχος «πλάκα 2»...

Ηδη πάνω από δέκα ζευγάρια χρυσοκέντητων ναυαρχικών «πλακών» περιμένουν στο ραφείο του Βοτανικού για να τις φορέσουν οι καινούργιοι ναύαρχοι...
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
SOURTA
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν", [(qui tacet consentire videtur) (=όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί), κατά το ρωμαϊκό δίκαιο].

Δεν υπάρχουν σχόλια: